Groene Zoom
Landschap
Op
zondag01mei202210:00

Excursie Halsters Laag

Wandelen met een gids van IVN op de Brabantse Wal

Op zondag 1 mei verzorgt IVN Groene Zoom een excursie in het Halsters Laag, tussen Fort de Roovere en Steenbergen. Ga samen met de natuurgids op zoek naar waardevolle vochtige vegetaties en de boeiende geschiedenis van dit gebied.

De excursie

De wandeling start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Laageinde 26 te Halsteren. 
Afstand 4 km, tijdsduur ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis.
Het Halsters Laag kan erg nat en modderig zijn en daarom is het verstandig laarzen of op zijn minst waterdichte schoenen te dragen. Een verrekijker kan de ervaring verrijken.

Het Halsters Laag

Het Halsters Laag is door de provincie aangewezen als ‘natte natuurparel’ en is in beheer bij Staatsbosbeheer. Sinds het verwijderen van de rijke bovenlaag in 2009 krijgen goede kwaliteit kwelwater en waardevolle vegetaties volop kansen. Met de gids passeren we natte graslanden en een broekbos. Op zoek naar o.a. wilde gagel, moerashertshoorn, veenpluis, zonnedauw en veenmos.
Nu nog zijn restanten te zien van veenwinning, die in dit gebied teruggaan tot de 13e eeuw.

Het Halsters Laag diende ook als verdedigingslinie, zeker 6 keer in de geschiedenis is het gebied onder water gezet om Bergen op Zoom en Zeeland te beschermen tegen de vijand. Meer daarover tijdens het wandelen.

Bekijk het volledige overzicht van komende excursies van IVN Groene Zoom op de Brabantse Wal.

 

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 1 mei 2022 - 10:00
Locatie: 
Parkeerplaats SBB Halsters Laag
Laageinde 26
4617PW Bergen op Zoom
Nederland
Extra Informatie: 

Laatste update 21 december 2020; of de excursie kan doorgaan, zal later worden besloten. Mogelijk is vooraf aanmelden verplicht, voor een maximum aantal deelnemers. Volg de ontwikkelingen op deze website, Facebook en Twitter.

Google Maps image