Terreinwerkgroep inheemse natuur en poel
Werkgroep Terrein en Poelen van De Oude Landgraaf
De werkgroep Terrein bestaat uit enkele actieve leden met als coördinator Rob Luesink. Gezamenlijk overleggen ze welke werkzaamheden worden uitgevoerd en welke activiteiten urgent zijn.
Eerst iets over het terrein …
Het terrein van IVN De Oude Landgraaf ligt aan de rand van de Brunssummerheide, het is dus oorspronkelijk schrale zandige heidegrond.
Het is bekend dat voedselarme grond de grootste diversiteit aan flora en dus ook aan fauna laat zien. We willen de grond dus voedselarm houden, niet bemesten en/of andere toevoegingen geven.
Vanaf 2012 hebben we het beheer over dit stuk grond. Aanvankelijk was de begroeiing monotoon. Er moest zich iets gaan ontwikkelen. In de jaren ervoor hadden planten waarschijnlijk geen kans gekregen, want op die plek was een druk bezochte speeltuin
We hebben de flora een handje geholpen door af en toe wat zelf gewonnen bloemenzaad uit te strooien en de ontwikkeling werd met het jaar mooier.
Veel soorten zijn er nu en vaak bijzondere soorten en wat ook heel mooi is dat er bij bloemen ook insecten en vlinders horen en die zagen we ook hoe langer hoe meer, vooral op warme zonnige dagen is het een komen en gaan van allerlei beestjes.
Wat houdt het beheer op dit mooie terrein in?
Onze wens om er een poel te maken, want dieren zoeken vaak water, kwam een paar jaar geleden in vervulling. Er kwam veel leven in, zelfs de vinpootsalamander hebben we mogen spotten. Toen er problemen waren met de poel is een nieuwe poel gerealiseerd. Intussen zijn de poelen beide in goede staat.Om de amfibieën tegemoet te komen en ook vanwege de natuurlijke uitstraling hebben we later met hulp van het IKL een stapelmuur gebouwd.
De nieuwe poel in de beginfase.
De oude poel in oude, vernieuwde glorie.
De nieuwe pergola
Belangrijk voor de werkgroep is om het terrein interessant te maken (en houden) voor bezoekers. Regelmatig worden reeds groepen ontvangen die met een van onze gidsen veel kunnen ontdekken over ons terrein en de Limburgse natuur. Dat willen we in de toekomst uitbreiden door via projecten ons terrein een veelzijdig verhaal te laten vertellen.
De terreinwerkgroep tracht nadrukkelijk gasten uit de omgeving te betrekken bij het terrein.
Tuinwerkdag 14 juni 2024.