IB-Green: Europese steden versterken elkaar in project klimaatadaptieve bedrijventerreinen

Werklandschappen van de Toekomst 5 april 2024

Hoe kan je eigenaren en gebruikers van bedrijventerreinen stimuleren om klimaatadaptieve maatregelen te implementeren? Dat is de focus van het Europese project IB-Green, dat staat voor ‘Industrial and Business Parks-Green’. Het project ging in 2023 van start met elf partners uit zes verschillende landen. In Nederland zijn gemeente Arnhem en gemeente Leeuwarden betrokken. Werklandschappen van de Toekomst is kennispartner van het project.

De partners van IB-Green komen uit Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Ierland, België en Nederland. Het gaat om gemeenten, parkmanagementorganisaties, kennisinstellingen en ministeries. Het doel van IB-Green is om eigenaren en gebruikers van bedrijventerreinen en andere werklocaties te stimuleren klimaatadaptieve maatregelen te implementeren. De partners kunnen leren van elkaars succesverhalen en kunnen zo een strategie ontwikkelen. Het Europese subsidieprogramma Interreg geeft daarbij een steuntje in de rug. In Nederland zijn gemeente Arnhem en gemeente Leeuwarden betrokken. Het project is opgezet door netwerkorganisatie Climate Alliance of European cities.

Het goede voorbeeld geven

Het was Hans van Ammers, strategisch bestuursadviseur klimaatadaptatie bij gemeente Arnhem, die contact legde met Werklandschappen van de Toekomst om kennispartner te worden in het IB-Green project. Volgens Van Ammers zijn de kennis en tools die binnen Werklandschappen van de Toekomst worden ontwikkeld hard nodig om stappen te kunnen zetten. ‘Ontstenen en vergroenen van werklocaties is nog niet zo gemakkelijk,’ zegt hij, ‘anders was het allang gebeurd. Ondernemers zien niet direct het effect van bomen planten terug in hun bedrijfsresultaat. Binnen IB-Green onderzoeken we wat nodig is om ondernemers desondanks te stimuleren hun terreinen te vergroenen, en welke rol wij als lokale overheid daarin kunnen spelen. We moeten bijvoorbeeld het goede voorbeeld geven en de openbare ruimte vergroenen.’

Extra financiële middelen

Klimaatadaptatie heeft voor ondernemers van werklocaties vaak geen prioriteit, merkt Van Ammers. ‘Energietransitie heeft dat wel. Daarom bieden wij niet alleen een advies aan op het gebied van klimaatadaptatie, maar ook de mogelijkheden op het gebied van energietransitie en circulariteit.’ IB-Green geeft gemeente Arnhem extra financiële middelen om ondernemers een op maat gemaakt advies te geven, hen te ontzorgen in de uitvoering van maatregelen én de openbare ruimte te vergroenen.

In Arnhem richt de gemeente zich op drie bedrijvenerreinen. Een procesmanager gaat bij de bedrijven langs om te inventariseren waar zij voor openstaan. Op werklocatie IJsseloord 1 leidde dat tot een pilot waarbij een adviesbureau bij drie ondernemers gaat onderzoeken hoe zij hun terrein klimaatbestendiger kunnen maken. Aan opschaling voor alle ondernemers wordt gewerkt.

Gedeelde ruimte

Als partner in het IB-Green project stroomt de kennis die Arnhem opdoet naar Europa, en wordt van succesvolle aanpakken uit Noordwest-Europa kennisgenomen. Op werkbezoek in Luxemburg realiseerde Van Ammers zich dat er op werklocaties geregeld panden worden vernieuwd of verbouwd en dat het juist dán cruciaal is om aan tafel te zitten. Een tweede inzicht ging over de grote, versteende parkeerplaatsen. ‘Op bedrijventerreinen is veel ruimte voor parkeren, het laden en lossen van vrachtwagen. Als die ruimte gedeeld wordt, komt er ruimte vrij voor groen en water.’

Om het goede voorbeeld te geven, gaat de gemeente Arnhem onderzoeken wat mogelijk is in de openbare ruimte op de werklocaties. ‘Die ruimte is vaak beperkt en bestaat voornamelijk uit wegen en parkeerplaatsen’, zegt Van Ammers. ‘Vaak is het te krap om extra bomen te planten, maar wellicht is er op het aangrenzend terrein van de ondernemer wel plek.’


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Werklandschappen van de Toekomst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

 

Deel deze pagina