Handen ineen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen

Werklandschappen van de Toekomst 29 januari 2024

Noord-Brabant en Utrecht hebben de intentie uitgesproken om een langdurige samenwerking aan te gaan met Werklandschappen van de Toekomst. Doel is om samen te werken aan groene, toekomstbestendige bedrijventerreinen. En dat is belangrijk, want bedrijventerreinen sluiten steeds minder aan op de behoeften van werkgevers, werknemers én de (natuurlijke) omgeving.

Gedateerde bedrijventerreinen

De bijna 4.000 bedrijventerreinen in Nederland vormen een belangrijk deel van het bebouwde oppervlak en passen in toenemende mate niet meer bij deze tijd. Het zijn onaantrekkelijke werkplekken, voor werknemers én werkgevers. Op dit moment bestaat slechts 1% van de 100.000 hectare bedrijventerreinen in Nederland uit ‘natuurlijke elementen’. Bedrijventerreinen zijn daardoor gevoelig voor hittestress en wateroverlast bij heftige neerslag en daarmee voor schade aan gebouwen en wegen. Daarnaast zorgt groen voor gezondere werknemers en liggen er grote kansen voor de biodiversiteit, die in ons land ernstig onder druk staat.

Nieuw normaal

Het kennis- en innovatieplatform Werklandschappen van de Toekomst werkt in negen jaar toe naar een ‘nieuw normaal’: groene, toekomstbestendige bedrijventerreinen door heel Nederland. In een groot onderzoeksprogramma werken we met vier zogenoemde ‘living labs’ en tien ambassadeursterreinen. Deze living labs fungeren als proeftuinen. Hier wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de koelende waarde van groene gevels en de combinatie van zonnepanelen en groene daken. Een gefaseerde en lerende aanpak leidt ertoe dat minimaal 1000 bedrijventerreinen stappen zetten richting toekomstbestendige ‘werklandschappen’.

Utrecht: schaarse ruimte

Bedrijventerreinen huisvesten 243.000 banen – meer dan een kwart! – in de provincie Utrecht. En dat op nog geen 2% van het totale oppervlakte van de provincie. Bedrijventerreinen zijn cruciaal voor Utrecht, maar de ruimte is schaars én de vraag neemt toe. Belangrijk dus, dat de terreinen die er zijn toekomstbestendig worden: klimaatadaptief, biodivers, gezond. Aantrekkelijke bedrijventerreinen, waar werkgevers zich graag willen vestigen en werknemers graag willen werken.

Forse vraag verwacht in Noord-Brabant

Ook in Noord-Brabant wordt een forse vraag naar ruimte voor bedrijventerreinen verwacht. Bedrijventerreinen leveren een grote bijdrage aan de werkgelegenheid en innovatiekracht in de provincie. Duurzame bedrijventerreinen zijn een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige Brabantse economie en een goed vestigingsklimaat. De uitdaging voor de provincie Noord-Brabant zit vooral in het vergroenen en verduurzamen van bestaande werklocaties. Daarom is de provincie Noord-Brabant in 2021 gestart met de aanpak ‘Grote Oogst’. Een aanpak om, samen met partners, sneller te verduurzamen, gericht op de bedrijventerreinen waar de grootste winst te halen valt. Een samenwerking met Werklandschappen van de Toekomst past daar goed bij.

Onderzoek, innovatie, opschaling en kennisdeling

Om de transitie naar toekomstbestendige bedrijventerreinen te versnellen, werkt Werklandschappen van de Toekomst samen met provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen en andere stakeholders. Alle provincies kunnen partner worden in het programma. In het voorjaar van 2023 werd de eerste Green Deal gesloten met provincie Zuid-Holland, dit voorjaar volgen Noord-Brabant en Utrecht. Samen werken we aan onderzoek, innovatie, opschaling en kennisdeling.

Over Werklandschappen van de Toekomst

Werklandschappen van de Toekomst is een brede beweging van partijen die met innovaties op diverse terreinen toewerken naar toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Lees meer op www.werklandschappen.nl. In onze nieuwsbrief lees je over inspirerende voorbeelden en de recentste ontwikkelingen in het programma Werklandschappen van de Toekomst. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Deel deze pagina