Nulmeting

Gedurende het proces kan de behoefte ontstaan om een nulmeting uit te voeren. De nulmeting beoordeelt de huidige situatie van het bedrijventerrein of bedrijfskavel. Door de resultaten van de nulmeting te vergelijken met de ambitie krijg je inzichtelijk hoe groot de duurzaamheidsstap is die gezet moet worden. Daarnaast helpt een nulmeting om kansen en maatregelen te signaleren voor het ontwerp. In het processchema van dit handboek voer je een nulmeting uit na het formuleren van de ambitie. Deze volgorde is niet leidend. De nulmeting kan op elk moment in het proces uitgevoerd worden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een nulmeting uit te voeren voor het bepalen van een ambitie, zodat de nulmeting helpt om een realistische ambitie te formuleren. Je kan zelfs een nulmeting gebruiken om de urgentie te benadrukken en hiermee partijen te motiveren.

Methodieken

In het hoofdstuk monitoring en evaluatie worden drie methodieken beschreven die je kan inzetten om de ambitie te monitoren: het NL Gebiedslabel, BREEAM-NL Gebied en Ambitieweb. Voor een goede vergelijking tussen de ambitie, de nulmeting en later de gerealiseerde situatie, is het handig om steeds gebruik te maken van dezelfde methodiek. Het NL Gebiedslabel is van de drie methodieken de enige methodiek die een nulmeting aanbiedt.

Voor het uitvoeren van een nulmeting kan je een NL Omgevingsscan registeren op het platform Register Duurzame Leefomgeving. Op basis van de meest actuele geodata geeft de NL Omgevingsscan inzicht in hoe biodivers, klimaatbestendig en gezond een terrein is. Dit is een nieuw product van NL Greenlabel. De NL Omgevingsscan is een standaard onderdeel van het NL Gebiedslabel of NL Terreinlabel, maar het is ook mogelijk dit instrument te gebruiken in combinatie met andere tools. Op bedrijventerrein ZKD is een NL Omgevingsscan uitgevoerd. In de casusbeschrijving van ZKD lees je uitgebreid terug wat de NL Omgevingsscan inhoudt.

Lees verder: Planvorming