Coalitiebijeenkomst 17 april: In de startblokken van denken naar doen

Werklandschappen van de Toekomst 5 mei 2023

Iedereen staat in de startblokken, bleek wel tijdens de coalitiebijeenkomst afgelopen 17 april in het Woldhuis. De domeinen zijn een heel eind op weg en denken volop met elkaar mee.

Het is nog fris om 8 uur ’s ochtends, maandag 17 april. Vanuit het frisgroene lentebos druppelen 70 coalitiegenoten het Apeldoornse Woldhuis binnen, waar de Werklandschappen van de Toekomst-coalitie voor een tweede keer bijeenkomt. Je merkt dat de coalitiegenoten elkaar inmiddels beter kennen – vanaf de inloop staat iedereen aan en vult de ruimte zich met 70 stemmen. Gelukkig maar, want er is veel werk te doen. Na de goede start in januari staan nu de domeinplannen centraal.

Benieuwd welke domeinen er zijn, en waar ze voor staan? Dat lees je hier!

Purpose centraal

Allereerst zet kwartiermaker Daphne Teeling scherp neer waar we naartoe bewegen: in 9 jaar naar een nieuw normaal, een systeemdoorbraak naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Het programma is bíjna van het papier af. We staan in de startblokken en we willen graag van denken naar dóén – en dat kan gelukkig ook bijna. Initiator Jelle de Jong drukt de aanwezigen op het hart om altijd de purpose (de ‘bedoeling’) van het programma centraal te houden. Dus, vraagt hij aan de domeinen, stel jezelf steeds weer de vraag: ‘Draagt dit idee, dit plan bij aan een nieuw normaal?’.

Vragen, zorgen en bezwaren

De rest van de dag staat in dienst van de domeinrollen en -plannen. Elk domein wordt uitgenodigd om vragen te stellen, zorgen te delen en bezwaren in te dienen bij andere domeinen, met als doel om de plannen te versterken, gaten in kaart te brengen en te ‘ontdubbelen’. Ook is er ruimte om op domeinoverstijgende vraagstukken te bespreken.

Buiten werken – omdat het kan!

In de middagzon werken de domeinen buiten verder aan hun plannen en aan vraagstukken die zijn opgekomen. Om daarna onder begeleiding van Max Fossen en Daphne af te sluiten met een deep dive in de financiën en planning van het gehele programma – en da’s geen sinecure!

Handen uit de mouwen

De komende maanden staan in het teken van het aanscherpen van de domeinplannen, zodat de rollen verdeeld kunnen worden en we in de zomer écht van start kunnen. Want – zo blijkt ook bij de check out – het is tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Het kersverse bestuur van de net opgerichte stichting Werklandschappen van de Toekomst: Jelle de Jong (IVN Natuureducatie), Fred Schoorl (BNA), Mieke Ansems (VNO-NCW en MKB-Nederland) en Marc van Rosmalen (Koninklijke VHG)

Deel deze pagina