Groene Schoolpleinen

Groene schoolpleinen zijn goed voor de gezondheid, beweging en concentratie van kinderen. Ook maken kinderen er meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder. Dit blijkt uit een recent rapport dat in opdracht van IVN en Jantje Beton is opgesteld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wil jij ook een groen schoolplein? IVN Het Groene Wiel helpt scholen hun schoolplein groener te maken met advies, inspiratie en workshops.

Bekijk hier ons inspiratieboekje met '10 dingen om te doen op je groene schoolplein'.

Groene schoolpleinen

Bekijk deze video van De Lanteerne uit Nijmegen voor een prachtig voorbeeld van het benutten van een groen schoolplein als rijke leeromgevingen. De directeur legt uit hoe dit plein vanuit een pedagogische visie tot stand is gekomen.

Wil jij ook jouw schoolplein vergroenen? Dan zijn er nu mooie kansen!

  • Provincie Gelderland heeft een stimuleringsregeling lopen om jouw groene schoolplein te (helpen) financieren
  • Gemeente Ede heeft een subsidieregeling voor meer groen en biodiversiteit op het schoolplein. Edese basisscholen kunnen in 2021 en 2022 deze subsidie aanvragen en gebruikmaken van het ondersteuningstraject van Het Groene Wiel.
  • Gemeente Wageningen biedt alle Wageningse scholen een bijdrage van maximaal € 5.000 om hun schoolplein “groener” te maken. De regeling, toelichting en het aanmeldformulier zijn hier te vinden. Deze regeling is ook toegankelijk voor kinderopvang.

IVN Het Groene Wiel helpt je op weg bij het voorbereiden van jullie groene schoolplein en subsidieaanvragen. Hieronder lees je meer over de subsidies en ondersteuning door Het Groene Wiel.

Wat kan Het Groene Wiel voor jouw school betekenen?
Er komt veel kijken bij het realiseren van een groen schoolplein. Hoe zorg je dat je tot een goed ontwerp komt met volop mogelijkheden om te spelen én te leren? En hoe gebruik je het groene schoolplein in je lessen? IVN Het Groene Wiel kan jullie ondersteunen met advies op maat en verschillende workshops:

  • Zandbaksessie. In deze les brainstormen we met kinderen over het nieuwe plein en maken zij een maquette van natuurlijke materialen.

  • Visievorming. In deze workshop inspireren we jullie met mogelijke speel en leerfuncties van groene schoolpleinen en bedenken jullie als team welke functies passen bij de visie en methode van jullie school.

  • Onderzoekend leren op je groene schoolplein. Ontdek de mogelijkheden van onderzoekend leren op een groen schoolplein én wat dit betekent voor het ontwerp van jullie plein.

  • Schoolplein als buitenleslokaal. Deze workshop ondersteunt leerkrachten in het educatief gebruik van het plein. Leerkrachten krijgen inspirerende voorbeelden, praktische handvatten en oefenen in het vertalen van een ‘binnenles’ naar een ‘buitenles’.

Interesse in maatadvies of een workshop?
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via groenewiel@ivn.nl of 0317-422041

Provinciale subsidie Gelderland
Provincie Gelderland heeft sinds 1 december 2018 een stimuleringsregeling voor vergroening van schoolpleinen. IVN Het Groene Wiel helpt je graag hiervan gebruik te maken.

Hieronder vind je tips en informatie rond de belangrijkste subsidievoorwaarden:
•    Het ontwerp maken samen met leerlingen en docenten
•    De mogelijkheden voor buitenlessen.
•    Vergroting van biodiversiteit op het plein.
•    Borging van beheer en onderhoud.

De subsidieregeling op 1 A4

Presentatie Groen schoolplein werksessie

Hieronder vind je per thema informatie en inspiratie.

Het ontwerp maken samen met leerlingen en docenten
Een groen schoolplein ontwerpen is een leuke maar tijdrovende klus. Er zijn vaak meerdere gebruikers met hun eigen wensen en soms ook vraagtekens of angsten. Het tijdig betrekken van alle stakeholders bevordert de betrokkenheid bij het terrein straks. Neem genoeg tijd voor overleg! Ook de schoolvisie op het plein moet vaak nog bijgesteld worden. Tegenwoordig wordt een plein vaak niet alleen meer gezien als pauzeplek of buitenschools maar ook als uitdagende leeromgeving. Aan welke functies moet een plein voldoen en wat is daarvoor nodig? Hieronder enkele links met informatie voor deze ontwerpfase.

De mogelijkheden voor buitenlessen
Waar moet een rijke leeromgeving aan voldoen? De schooltuin als groen klaslokaal biedt vele kansen. En wat zijn de wensen van het team? Welke lessen worden straks buiten gegeven? Hoeveel tijd per groep wordt straks buitenlestijd? Welke eisen moeten hiervoor aan het toekomstige groene schoolplein gesteld worden? Hieronder enkele links naar documenten die hierbij kunnen helpen.


Voorbeelden van buitenlessen ter inspiratie:

Vergroting van biodiversiteit op het plein
Een groen schoolplein is niet alleen maar een fijne plek voor kinderen, maar ook voor planten en dieren. Vogels, vlinders en bijen vinden er een plek om te leven en te eten. Op een groen schoolplein maken kinderen spelenderwijs kennis met allerlei planten- en dierensoorten. Hieronder enkele links met informatie over het vergroten van de biodiversiteit op je plein en hoe je deze kunt inzetten voor educatief gebruik.

Borging van beheer en onderhoud.
Het is verstandig om in een vroeg stadium na te denken over het onderhoud en beheer van het groene schoolplein. Een groen schoolplein vergt meer beheer dan een grijs tegelplein! Bespreek met de ontwerper het onderhoud en beheer: wat houdt zijn/haar ontwerp in voor het beheer?
Bespreek met de ontwerper/hovenier, het team en betrokken ouders hoe het schoolplein straks beheerd wordt. En welke rol is er voor de leerlingen?

Beheerkalender
Er zijn diverse beheer- en beleefkalenders beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. In een beheer- en beleefkalender wordt vastgelegd:

  • welk deel van het groen door wie wordt beheerd + wanneer in het jaar.
  • het educatief gebruik van het groene schoolplein: wat gaan de verschillende groepen beheren en beleven?

Betrek ook leerlingen
Indien je beheerstaken en ontdekopdrachten voor leerlingen in één kalender onder brengt, ontstaat er een mooie link tussen de beheerstaak van een groep en de beleving. Ook kun de lessen uit jullie lesmethode van het natuuronderwijs in de kalender opnemen. 

Voorbeelden van een beheer- en beleefkalenders vind je op www.onsgroeneschoolplein.nl

Maak een gratis inlog aan op deze website, dan kun je inspirerende voorbeelden en beheer- en beleefkalenders per groep downloaden.

Meer tips en voorbeelden vind je via onderstaande links:

Meer informatie
Het Groene Wiel werkte mee aan de conferentie Groene Schoolpleinen van IVN Gelderland in juni. In het verslag vind je veel praktische tips van deskundigen over financiering, realisatie, gebruik en onderhoud van een groen schoolplein.