Wat is World Cleanup Day?

World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Zwerfafval opruimen is een activiteit geworden die mensen en groepen verbindt. World Cleanup Day wordt georganiseerd door Let’s Do It World (LDIW), een wereldwijd netwerk van meer dan 190 landen. 

In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. IVN Natuureducatie is sinds 2023 licentiehouder en faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren. 

Wanneer is World Cleanup Day?

World Cleanup Day wordt, zoals de naam al doet vermoeden, wereldwijd in één dag gehouden. Dit jaar is dat op 20 september 2024. Noteer de datum alvast in je agenda! Opruimacties door het hele land kunnen die dag op allerlei verschillende tijdstippen beginnen. 
 
Komt 20 september niet goed uit? Of doe je mee als school of organisatie en wil je doordeweeks werken. Dat kan! Je kan acties de hele week voor World Cleanup Day aanmelden via deze website.

Het opruimen van zwerfafval is uiteraard elke dag van het jaar mogelijk. We moedigen je dan ook zeker aan ook buiten World Cleanup Day om op pad te gaan met handschoenen en een grijper!

Wie organiseert World Cleanup Day in Nederland?

In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. IVN Natuureducatie is sinds 2023 licentiehouder en volgt daarmee de Plastic Soup Foundation op. IVN faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren. 

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Het initiatief World Cleanup Day sluit hier perfect op aan, omdat het mensen wereldwijd samenbrengt om de planeet schoon te maken. Door deel te nemen aan opruimacties leren mensen over de impact van zwerfafval op het milieu en worden ze aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van de natuur.

Hoe kan ik meedoen aan World Cleanup Day?

Op World Cleanup Day doe je mee als organisator door het zelf organiseren van een opruimactie, of als deelnemer door je aan te melden voor een opruimactie bij jou in de buurt.

Je kunt ook als organisatie of bedrijf mee doen en officieel partner worden van World Cleanup Day en samen met collega’s, vrijwilligers of klanten een opruimactie organiseren. Een toffe actie en mooie manier om je betrokkenheid te tonen! Klik hier om de mogelijkheden te bekijken 

Ook scholen kunnen meedoen en een opruimactie organiseren. Bekijk de lesmogelijkheden

Waarom zou je iemand anders rommel opruimen?

Het is natuurlijk vervelend als er ergens afval ligt dat niet van jou is, maar op World Cleanup Day gaan we met zoveel mogelijk mensen en partijen met een positieve instelling aan de slag. Door er zelf iets aan te doen! Met deze zichtbare actie vragen we aandacht voor de zwerfvuilproblematiek. Daarnaast laten we iedereen zien dat opruimen de sociale norm is. Dit zorgt ervoor dat voortaan minder mensen hun afval zomaar op straat laten staan. 

Waar kan ik het beste gaan opruimen?

Op elke plek waarvan jij denkt dat het succesvol en leuk kan zijn. Helaas kan je bijna overal in Nederland zwerfafval vinden, vaak tref je het aan in parken, langs snoeproutes, bij supermarkten, drukke pleinen, langs fietspaden en in bochten van wegen en afritten (let op veiligheid!). Door het initiatief Schone Rivieren weten we dat er ook veel zwerfafval met onze rivieren naar zee stroomt. Een opruimactie op de rivieroevers of op het strand kan dus ook goed! 

Hoe kan ik veilig opruimen?

De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop. 
We raden daarom deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen te dragen om de handen te beschermen.

Daarnaast vragen we iedereen om geen opruimacties te organiseren direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.  

Hoe kom ik aan de materialen die nodig zijn om op te ruimen?

De organisatie van World Cleanup Day faciliteert geen opruimmaterialen. De organisatoren en deelnemers regelen dit zelf. Een paar tips: als je niet kunt/wilt bukken om afval op te rapen, kan een grijper handig zijn. We raden initiatiefnemers van opruimacties aan om de eigen gemeentelijke afvaldienst telefonisch of via de website te benaderen om daar grijpers te lenen. Kijk eens op de overzichtswebsite Overal Schoon wat jouw gemeente doet. Vaak kan de gemeentereiniging of de afdelingen Publieke Werken of Publieksinformatie je verder helpen. We raden deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen en vuilniszakken te gebruiken.  

Wat doe ik met mijn afval?

In Nederland werkt de gemeente samen met jou om je afval op te halen. Door vooraf contact op te nemen met de gemeente kan je zelf organiseren dat jouw afval opgehaald wordt. Heb je niet zoveel afval, dan kan je dit gewoon in vuilniszakken in de afvalcontainer gooien. 

Staat je vraag er niet tussen?

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via worldcleanupday@ivn.nl