Natuurinclusieve zonnekade

De Run Veldhoven

De Gender is een kleine waterloop op bedrijventerrein De Run. Gesitueerd langs de Kempenbaan. Deze hoofdweg is een drukke verkeersader die alle bedrijven van de RUN (o.a. Maxima Medisch Centrum, ASML en vele anderen) ontsluit met het wegennet van de Brainportregio. Deze voorheen eenvoudige wegberm met waterloop en achterkanten van bedrijven is opgewaardeerd en veranderd in een beekdallandschap; een open parklandschap in een industriële omgeving waar werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen verblijven en genieten van het groen.

Aanpak

Op de kademuur (ca. 1,5 km) zijn ruim 440 zonnepanelen en diverse faunavoorzieningen aangebracht. De volgende innovaties zijn toegepast:

  • Destijds: experimenteel energievoorziening in de openbare ruimte (op grens met privaat): zowel in samenwerking, exploitatie als in uitvoering innovatief (bijvoorbeeld: hoe maak je het hufterproof).
  • Complexe constructie voor de zonnekade (is eigenlijk een op damwanden hangende muur): aanbesteed als E&C contract met taakstellend budget om creativiteit en kennis bij aannemers aan te spreken.
  • Ontwerp natuurinclusieve kademuur (oeverzwaluw, vleermuisvriendelijk, aanpassing voor vestigingsplaatsen mossen en varens). Na visievorming en ontwerp is idverde Advies ook verantwoordelijk geweest voor de technische uitwerking, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding. Zowel van de groene en beekdalzone, alsook de ontwikkeling en realisatie van de Zonnekade. 
Multifunctionele zonnekade met wandelroute.

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op

Geleerde lessen

  • Budgettair uitdagend project, vooral door ontwerpambitie in detaillering en opbouw van de muur, daarom opnieuw aanbesteed met een ander type uitvraag en realistische raming en materiaalkeuze.
  • Flexibel ingespeeld op veranderingen/kansen/behoeftes met bedrijven: bijv. tijdens uitvoering nog een doorsteek in de muur in gepast tbv ontsluiting bedrijf. Dit bedrijf heeft ter compensatie financieel geparticipeerd in de groene ruimte en voorzieningen voor bijv. lunchwandelingen door werknemers (1+1+3).
  • Wateropgave -> samen zoeken naar oplossingen, veel aandacht uitgegaan naar bereikbaarheid en beheerbaarheid in de toekomst.
  • Met aandacht in gesprek met individuele bedrijven, bijv. ontwerp en afwerking hoogtes van de kademuur zijn afgestemd op individuele ondernemers – juist afschermen of juist zichtbaar zijn – biedt draagvlak.

Samenwerkingsvormen

  • De Zonnekade betekende een bijzondere samenwerking tussen het publieke en private domein. Het project laat zien dat er ruim voldoende kansen zijn om energie te besparen zonder dat een opdrachtgever daarvoor zelf hoeft te investeren. De investering van de exploitant, in dit geval een lokale partij, wordt vanuit de geleverde prestatie (energiebesparing) afgelost. 
  • Voor het gehele project van de parkzone is subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (via Stimulus/OP Zuid). 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina