Innovatie eigen gesloten elektriciteitsnet - Ecofactorij

Eigen gesloten elektriciteitsnet

Ecofactorij Apeldoorn

Bij de ontwikkeling van bedrijvenpark Ecofactorij zijn doelstellingen geformuleerd voor wat betreft duurzaamheid. Dat heeft geleid tot onder andere een collectieve energievoorziening van de ondernemers (privaat net), een zogeheten gesloten distributie systeem (GDS).

Het netwerk zorgt voor maximale flexibiliteit en het maximaal faciliteren van de ondernemers in hun energievraag. Indien de spelregels van de netwerkbedrijven waren gevolgd was een veel grotere aansluiting nodig geweest met niet alleen veel meer kosten, maar ook netcongestie. Door slimme techniek optimaal te managen kan de Ecofactorij gebruik maken van een veel lagere aansluiting.

Aanpak

Het netwerk is van de bedrijven zelf en is zodanig gekoppeld dat pieken in de totale gezamenlijke vraag voorkomen kunnen worden. In een samenwerking met de inwoners van Apeldoorn kon door een crowdfunding-actie iedere Apeldoorner ‘ZonDelen’ kopen, zij kunnen nu meedelen in de winst.

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op

Geleerde lessen

Voordelen van een privaat net:

  • Een kleiner en efficiënter net (koper­ EN glasvezel)
  • Transportkosten in combinatie met regelbaar vermogen (sturing)
  • Onderlinge afspraken tussen de aangesloten en in het collectief
  • Alle aangeslotenen hebben dus een financiële prikkel om deel te nemen aan het collectief en dragen hierdoor automatisch bij aan duurzaamheid
  • Milieu­ en efficiency winst gaan hier hand in hand

Samenwerkingsvormen

De bedrijven op de Ecofactorij nemen allemaal deel in de coöperatie voor het parkmanagement, waarin zij streven naar innovatieve en duurzame oplossingen ten gunste van de ondernemers en het hele terrein. Ook de gemeente Apeldoorn participeert.

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina