Innovatie Circulaire Daktuin - Circl Amsterdam Zuid As

Circulaire daktuin

CIRCL Amsterdam Zuidas

CIRCL ABN Amro is het eerste volledige circulaire project in Nederland. Zowel de beplanting, substraten, verharding of opsluitingen. Elk onderdeel is volledig demontabel en remontabel.

Aanpak

ABN Amro heeft Donker Groep gevraagd een volledig circulair ontwerp te maken en ook de volledige uitvraag met leveranciers als het gaat om circulaire materialen.

Bijzonderheden: het dak is opgevuld met glasschuim, om gewicht te besparen. Glasschuim is restmateriaal van glasscherven en zeer licht in gewicht. De natuurstenen keien komen uit oude wegen. Natuursteen gaat lang mee. De stenen zijn gehalveerd waardoor er twee keer zoveel materiaal beschikbaar is. De beplanting is geheel biologisch gekweekt en door een ecoloog beoordeeld. Enkele bomen zijn bewaard en hergebruikt.

Het veelhoekige ontwerp symboliseert de natuurkracht die door het beton heen breekt en op de Zuid As haar plek terug claimt. Door gebruik te maken van kleine hoogteverschillen en te spelen met de beplantingshoogte en -soorten, ontstaat een gevarieerde tuin die continu verandert. De lange lijnen in de beplanting verbinden het hoofdkantoor met het paviljoen Circl. De verbindende, groene wand geeft de tuin een zachte uitstraling.

Eerste circulaire daktuin van Nederland

Geleerde lessen

  • Circulariteit was op dat moment nog niet heel bekend. We liepen hier bij de uitvraag veel tegenaan. Duurzaamheid werd met name geassocieerd het lang meegaan van producten ipv impact op het milieu.
  • Om de juiste producten te krijgen is gewerkt met vergelijkingsmatrixen waarbij opdrachtgevers op verschillende onderdelen als herkomst materiaal en productieproces zijn getoetst. De leveranciers moesten hiervoor een motivatie schrijven en daarna een pitch geven aan de opdrachtgever en groenprofessional.
  • Ook als zelf als bedrijf circulariteit onder de knie gekregen. Werken aan dit project heeft ons veel geleerd. Belangrijkst geleerde is dat iedereen voor hetzelfde doel moet gaan, anders heeft het geen kans van slagen.
  • Bijv. het scharnier in de opsluiting is een idee geweest om de opsluiting later te hergebruiken, maar dan moet dat wel technisch mogelijk zijn en uiteindelijk betaalbaar. Vooraf goed doordenken: wat en hoe wil ik dat en met wat voor materialen werk ik?

Samenwerkingsvormen

Tijdens dit traject is de groenprofessional gevraagd voor de realisatie en 15 jaar onderhoud. Ontwerp, techniek en kosten gaan hier in één hand samen. En de belevingswaarde blijft optimaal georganiseerd.

Ontdek alle innovaties van CIRCL Amsterdam Zuidas

Bomen als windbreker zuidplein Amsterdam

Bomen als windbreker

Vaak treedt windhinder op rondom hoge gebouwen. Goed geplaatste bomen beschermen als windsingels bij CIRCL Amsterdam Zuidas tegen harde...
Lees meer

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina