Aanmelden Living Lab of Ambassadeursterrein Zuid-Holland

Wil je met jouw bedrijventerrein koploper worden in Zuid-Holland? En gebruik maken van de kennis en expertise van Werklandschappen van de Toekomst? Meld jouw bedrijventerrein dan aan als Living Lab of Ambassadeursterrein in het programma Werklandschappen van de Toekomst. Deze pagina is specifiek voor Zuid-Hollandse bedrijventerreinen.

Selectieproces en -criteria

Wil je jouw bedrijventerrein aanmelden als living lab of ambassadeursterrein? Hier lees je meer over wat je kan verwachten in het selectieproces en over de criteria voor aanmelding en selectie.

Cofinanciering

Er is een budget per living lab en ambassadeursterrein beschikbaar. Van bedrijventerreinen wordt echter ook cofinanciering verwacht. Wil je meer informatie over de financieringsverdeling? Of ben je op zoek naar hoe je cofinanciering kunt vormgeven en wat de mogelijkheden zijn?

Veelgestelde vragen

Wie zit er in de selectiecommissie? Wanneer vindt de selectie plaats? Wat is het verschil tussen een living lab en ambassadeursterrein? Wat levert het me op? Lees meer op de pagina met veelgestelde vragen (en antwoorden!).

Wat is het en wat levert het op?

Wat is een living lab?

Een living lab is een onderzoeks- en innovatiebenadering waarbij de gebruiker centraal staat. Een living lab is een bedrijventerrein waar onderzoekers, ondernemers, de gemeente, de omgeving en andere relevante stakeholders op basis van een transformatieve visie toewerken naar een werklandschap van de toekomst. Op een living lab ontwerpen, testen en valideren deze stakeholders nieuwe producten, diensten of oplossingen. Ook halen we (nieuwe) kennisvragen op.   

Wat is een ambassadeursterrein?

Waar living labs in het teken staan van het doen van onderzoek en het testen van innovaties, zijn ambassadeursterreinen erop gericht om de best practices uit de living labs breder toe te passen. Een ambassadeursterrein is een bedrijventerrein waar zoveel mogelijk geteste innovaties worden toegepast om te komen tot een inspirerende voorbeeldlocatie voor een Werklandschap van de Toekomst. Hierin werken we samen met studenten en marktpartijen. Deze bedrijventerreinen worden de ambassadeurs voor het programma.    

Wat levert het mijn bedrijventerrein op?

Vanuit het programma werkt een breed team aan het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen in Nederland. Door deel te nemen aan dit programma als living lab of ambassadeursterrein krijg je de kennis en expertise van de volledige coalitie ter beschikking. Ook wordt jouw bedrijventerrein hiermee onderdeel van een programma met landelijke aanzien.

Op weg naar toekomstbestendige bedrijventerreinen

Er zijn zo’n 3800 bedrijventerreinen in Nederland. Deze bedrijventerreinen zijn belangrijk want 30% van de werkende mensen werkt op een bedrijventerrein en 40% van al het geld dat verdiend wordt in Nederland, wordt verdiend op een bedrijventerrein. Maar bedrijventerreinen hebben een grote uitdaging om in de toekomst te kunnen blijven bestaan. Traditionele bedrijventerreinen zijn vaak niet bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hoosbuien of juist droogte en hitte. Zo ontstaat schade aan gebouwen en wegen. Daarnaast vinden werknemers traditionele bedrijventerreinen geen fijne werkomgeving – een argument dat steeds zwaarder meeweegt in de keuze voor een baan.  Daarom werkt het programma Werklandschappen van de Toekomst aan toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Zo zorgen we voor:  

  • Gezonde en productieve werknemers, die blij zijn met hun werkomgeving  
  • Minder problemen met hitte-, droogte- en wateroverlast  
  • Meer biodiversiteit: ruimte voor verschillende soorten planten en dieren  

Meer weten over Werklandschappen van de Toekomst, onze aanpak en onze partners? Lees dan hier verder.

Hoe meld ik mijn bedrijventerrein aan?

Aanmelding voor het programma vindt plaats door je als bedrijventerrein aan te melden via het aanmeldformulier. Hiervoor moet je bedrijventerrein gevestigd zijn in Zuid-Holland. Is jouw bedrijventerrein niet gevestigd in Zuid-Holland? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, daarin houden we je op de hoogte van openstelling in andere provincies.

Download het formulier, vul het in en stuur het voor 8 oktober 2024 naar selectie@werklandschappen.nl. In het formulier kies je voor Living Lab of Ambassadeursterrein (of allebei). Gegevens die vanuit objectieve bronnen (o.a. IBIS) nodig zijn voegen wij zelf toe, om aanmelden te vereenvoudigen. 

Meer informatie en contact

Heb je een vraag? Misschien staat het antwoord bij de veelgestelde vragen. Zo niet, dan kun je contact opnemen via selectie@werklandschappen.nl.