een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie

Over Gezonde Schoolpleinen

Wat is een gezond schoolplein? Een uitdagende, groene en rookvrije omgeving waar kinderen tijdens én na schooltijd graag spelen. Dat gun je toch elk kind? Toch is het 'grijze' betegelde schoolplein nog steeds de norm en dat terwijl groen een bewezen positief effect heeft op kinderen.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn (VWS) en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkten Jantje Beton, IVN, RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad van 2014 tot 2016 samen aan de realisatie van Gezonde Schoolpleinen. Bij 70 scholen vond een herininrichting van het schoolplein plaats. Om het effect te meten van het project, deden Wageningen Environmental Research (Alterra) en TNO onderzoek bij 4 van de deelnemende scholen. Zij conludeerden dat het sociale klimaat op het gezonde schoolplein beter was dan daarvoor. Er werd zelfs minder gepest. Kinderen vielen minder snel buiten de groep doordat het schoolplein nu verdeeld was in aparte stukken, in plaats van één plein waardoor ze voorheen aan de zijkant kwamen te staan. 

Dit jaar slaan Jantje Beton en IVN de handen werderom ineen, om nog meer gezonde schoolpleinen te realiseren.

Droom van IVN: natuurlijk spelen en leren 

Meer dan de helft van alle Nederlanders woont in de stad. Tel daarbij op dat een Nederlander gemiddeld 2 á 3 uur per dag besteedt aan mediaconsumptie, dan is er per dag nog maar weinig tijd over voor beweging en natuurbeleving. IVN wil natuurbeleving en bewegen in het groen makkelijk toegankelijk maken voor iedereen en zet daarom sterk in op de vergroening van de openbare ruimte. Onze werkwijze is simpel: het verbinden van mensen met de natuur begint thuis, in de buurt en op school. Via activiteiten en natuurbeleving dichtbij prikkelen we mensen om ook eens de stad uit te trekken en te genieten van de prachtige natuur- en recreatiegebieden in de omgeving. Het vergroenen van schoolpleinen, zoals met het programma Gezonde Schoolpleinen, past uitstekend in onze werkwijze. Op deze manier zorgen we er samen voor dat de jeugd in de buurt veilig en zorgeloos kan spelen in een uitdagende, groene omgeving. Zo wordt onze droom een stukje meer werkelijkheid.