Wat kan jij doen?

Van 25 maart tot 26 april is het Natuurverbindersmaand. Natuurverbinders is een project van IVN Natuureducatie, mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Tijdens de Natuurverbindersmaand bieden we concrete activiteiten die de natuur in Limburg helpen. Maak kennis met onze afdelingen, wip tegels uit je tuin, leer meer over biodiversiteit en ontdek andere vormen van landbouw. Doe je mee?

Kijk hieronder wat jij kunt doen!

Man met afvalcontainer bij water
Aan de slag

Maak vanuit jouw tuin, buurt of school het verschil. Samen maken we Limburg groener.

Op pad

Beleef de Limburgse natuur. Ga zelf op pad of ontdek het landschap met IVN-vrijwilligers.

Meedoen

Word groene vrijwilliger en laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam en gezond natuur is.

Meer leren

Volg een (online) cursus bij IVN, de grootste en meest diverse natuuracademie van Nederland.

https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/282/2024/01/Aan-de-slag-banner-1280x150-1.jpg

Persoon met blad voor gezicht naast een koe in de wei

Boer zoekt Buur

Wat houdt toekomstbestendige landbouw in en kun jij als inwoner van Zuid-Limburg hieraan bijdragen? Ontdek de wereld van groene boeren, biodiversiteit, tuinieren en duurzaam omgaan met voedsel.

Wanneer? Zondag 7 april
Waar? Hei15 in Sint Geertruid

Dag van de Aarde

Ontdek hoe jij de bodem bij jou thuis én in de natuur beter kunt maken. Op de Dag van de Aarde delen vrijwilligers van 4 IVN-afdelingen en De Groene Golf Heerlen tips en inspiratie vanuit de natuur, stads- en buurttuinen.

Wanneer? Zondag 21 april
Waar? Dobbeltuin in Heerlen

Tuincomplimenten, tegels wippen en zaadbollen werpen

Ben jij tussen de 8 en 18 jaar en wil jij helpen om straten groener te maken? Doe dan mee met deze tegelwip-actie. Samen gaan we aan de slag met een tuincomplimenten regen, tegels wippen en zaadbollen werpen. Doe jij mee?

Wanneer? Vrijdag 26 april
Waar? Roermond

Tuiny Producten

Van bloeiende bloemen, een wilde haag of een minibos tot een kleine poel. Maak jouw tuin groener met een kant-en-klaar Tuiny pakket. Daarmee ga je hittestress tegen, kan de bodem weer regenwater opnemen en geef je plant en dier een thuis.

insectenhotel in de vorm van letters 'I', 'V', 'N'.

Duurzaamheidskalender

Maak je leven duurzamer met de duurzaamheidskalender, met iedere maand verschillende uitdagingen. Kies of je thuis aan de slag gaat, of dat je liever een duurzame uitdaging samen met jouw omgeving aangaat.

Tuinbodemcheck

Hoe weet je nou of jouw tuinbodem gezond is? Of dat het misschien beter kan? Je kunt het nu zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck. Na de check krijg je via een e-learning ook nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is.

Slootjesonderzoek

De kwaliteit van het slootwater kun je op verschillende manieren meten. Je kunt bijvoorbeeld de waterdiertjes tellen of onderzoeken hoe helder het water is. Word zelf een onderzoeker!

Natuur op school

Laat leerlingen spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving. Vergroen je schoolplein, verplaats lessen naar buiten of ga zelfs aan de slag met zaaien, oogsten en proeven in een eigen schooltuin.

https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/282/2024/01/Op-pad-banner-1280x150-1.jpg

Paas Kabouterpad

Overal in de natuur zijn kabouters die de dieren en planten een handje helpen. Ga mee op pad met de IVN Wormdalkids en ontdek wat de kabouters allemaal doen.

Wanneer? Maandag 1 april
Waar? (IVN De Oude) Landgraaf

Excursie langs de Geleenbeek

Wandel met IVN-gidsen door de prachtige omgeving van de Geleenbeek in Voerendaal. Onderweg leer je meer over de natuur, cultuurhistorie en biologische landbouw in het gebied.

Wanneer? Zondag 21 april
Waar? Voerendaal

Bodemdieren doeboek

Trek er zelf op uit met het bodemdieren doeboek. Ontdek de wereld onder je voeten. In je eigen tuin, op je balkon, op het schoolplein, in een park of de tuin van je kantoor.

​​​​​​​Meer informatie over de evaluatie vragenlijst 

IVN Routes

Ga er zelf op uit met de leukste wandelingen en fietstochten, uitgestippeld door IVN-vrijwilligers. Je kunt de routes zien en volgen in de IVN Natuur App.

Excursies en activiteiten

Ga op pad met een IVN’er in de Limburgse natuur! Ontdek meer over de natuur, cultuurhistorie en het landschap met échte natuurliefhebbers.

https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/282/2024/01/Meedoen-banner-1280x150-1.jpg

Vrijwilliger die opruimt voor Maas Cleanup

Maas Cleanup Day

Help mee met het opruimen van afval aan de Oevers van de Maas. Doe mee aan de Maas Cleanup Day op 23 maart. Sluit je aan bij een actie of organiseer er zelf een.

Wanneer? 23 maart (en later)
Waar? Langs de Maas

Opschoonactie Maas in Buggenum

Na het hoogwater in de winter blijft er veel afval achter aan de oevers van de Maas, zo ook in Buggenum. Help jij de vrijwilligers van IVN Roermond e.o. bij het opruimen?

Wanneer? Vrijdag 29 maart
Waar? Picknickplaats Buggenum

Opschoonactie Maas Hansummerweerd

Na het hoogwater in de winter blijft er veel afval achter aan de oevers van de Maas, zo ook in Swalmen. Help jij de vrijwilligers van IVN Roermond e.o. bij het opruimen?

Wanneer? Zaterdag 6 april
Waar? Swalmen

Heemtuin Munstergeleen

Werkochtend in Heemtuin

Aan de slag in een tuin met 25 biotopen en 600 plantensoorten? Steek dan samen met vrijwilligers van IVN Munster Geleen Sittard de handen uit de mouwen in hun Heemtuin.

Wanneer? Maandagen 8, 15 en 22 april
Waar? Heemtuin Munstergeleen

Educatie in en door middel van eetbaar groen

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een schooltuin? Om kinderen meer te leren over gezond voedsel op een leuke manier? Dan is deze workshop door moestuinexpert Simon Eurlings iets voor jou!

Wanneer? Woensdag 24 april
Waar? BS De Mheyster in Hoensbroek

Schone Rivieren onderzoekers doen een meting aan de rivier

Schone Rivieren

Plastic en ander zwerfvuil horen niet in water en op de oevers thuis, maar dat is nu wel (nog) het geval. Met Schone Rivieren werken IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee samen om de toevoer van plastic via rivieren aan de bron te stoppen.

https://www.ivn.nl/app/uploads/sites/282/2024/01/Meer-leren-banner-1280x150-1.jpg

E-learning: Levende Tuin

Leer hoe jij jouw tuin tot leven brengt. Vol bloeiende bloemen, gezonde planten en kleine dieren. Van het maken van een schetsontwerp tot het kiezen van beplanting: wij helpen je bij elke stap op weg.

E-learning: Biodiversiteit - de basis

Natuur staat gelijk aan diversiteit, oftewel: biodiversiteit. Maak kennis met biodiversiteit in een korte online cursus. Ontdek wat het is, waarom het belangrijk is en wat je kunt doen om te helpen.

E-learning: Schone rivieren en beken

Rivieren en beken zijn belangrijk in ons waternetwerk. Leer meer over de dieren en planten die je kunt vinden langs deze waterwegen, maar ook de uitdagingen omtrent waterkwaliteit en vervuiling. En ontdek hoe jij kunt helpen om onze rivieren en beken schoon te houden.

E-learning: Leven in onze sloten

Nederland heeft een netwerk van maar liefst 330.000 kilometer aan sloten! In en rond die sloten leeft en groeit van alles. Leer meer over wat er groeit, leeft, hoe dat samenhangt en welke invloed de waterkwaliteit heeft.

E-learning: Onder het maaiveld

Er is een wildernis onder je voeten. Ontdek wat er onder het maaiveld groeit, kruipt, springt en krioelt, hoe het met de bodem van Nederland en jouw tuin gaat, én wat je kunt doen om te helpen.

E-learning: Natuurlijk moestuinieren

Breng jouw moestuinskills naar een hoger niveau en start een natuurlijke moestuin. In een natuurlijke moestuin werk je zoveel mogelijk samen met de natuur. Hoe? Dat leer je in deze korte online cursus.