160 basisschoolklassen in Ede en Wageningen zetten zich in voor de wilde bij

160 basisschoolklassen in Ede en Wageningen zetten zich in voor de wilde bij

Het Groene Wiel 9 maart 2021

EDE / WAGENINGEN – Honderdzestig basisschoolklassen in Ede en Wageningen zetten zich dit voorjaar in voor de wilde bij. De leerlingen krijgen online BIJ-lessen, maken zelf bijenhotels en zaaien bloemen op hun schoolplein. Het ‘BIJzondere feestje waaraan de kinderen deelnemen is een initiatief van IVN Het Groene Wiel.

Sinds 1980-1981 betrekt Het Groene Wiel in Ede en Wageningen jong en oud bij hun eigen omgeving met natuur- en milieueducatie. Ter ere van ons 40-jarige jubileum geven we in 2021 een cadeautje aan de natuur. Daarom komen we samen met kinderen en inwoners van Ede en Wageningen in actie voor de wilde bij.

BIJ-les
In de online BIJ-lessen van Het Groene Wiel leren de kinderen veel over de wilde bij. Ze ontdekken hoe een wilde bij leeft en wat bijen nodig hebben. Goede nestplekken en genoeg bloemen blijken heel belangrijk. Groene Wiel Juf Jannah vertelt: ‘Elke wilde bij heeft een veilig nestje nodig voor haar eitjes en jullie kunnen daar bij helpen!’

Na de les gaan de leerlingen aan de slag met het verkregen bouwpakket. Met riet, leem, lege blikjes en houten planken bouwen ze een bijenhotel. Daniël, leerling op de Margrietschool heeft er zin in: ‘Wauw ik heb thuis al een mierenhotel en nu mag ik er ook eentje voor bijen maken!’ Leerkrachten vinden de combinatie van concreet materiaal met daarbij de les extra interessant.

Met het planten- en zadenpakket dat de scholen ontvangen kunnen zij een nectartuintje aanleggen op het schoolplein. Zo vindt de wilde bij genoeg voedsel én nestgelegenheid rond de school. De school heeft nu een ‘B&B for bees’.

Recordpoging 1000 B&B for bees
In april 2021 doet Het Groene Wiel een recordpoging om 1000 ’B&B’s for bees’ te realiseren. We nodigen iedereen uit om een eigen ‘B&B for bees’ te maken. Met een leeg blikje en wat riet of bamboestengels kun je al een mini Bijenhotelletje maken. Zaai of plant bloemen in de buurt van het hotel en klaar is de ‘B&B for bees’. Op www.ivn.nl/het-groene-wiel/BnB-for-Bees/recordpoging lees je hoe je mee kunt doen. Het gaat zoemen in Ede en Wageningen! Ben je erBIJ?

Deel deze pagina