Buurt vergroenen

Kardinaal Alfrinkschool volgt training ‘Hoe benut je een groen schoolplein als rijke leeromgeving?’

Het Groene Wiel 16 maart 2023

De schoolpleinen van ruim zestig procent van de basisscholen in Nederland zijn vrijwel volledig versteend. Dat blijkt uit een recente peiling van IVN Natuureducatie onder ruim duizend ouders en leerkrachten. IVN Het Groene Wiel helpt scholen in Ede en Wageningen daarom met het vergroenen van het plein en onderwijs. Vandaag werd het hele team van de Kardinaal Alfrinkschool getraind in het gebruik van hun groene plein.

Honderdduizenden kinderen in Nederland brengen dag in dag uit hun pauzetijd door op betegelde pleinen, waarop het bij warm weer vaak te heet is om buiten te spelen en die bij hevige regenval kampen met wateroverlast. Het vergroenen van schoolpleinen is daarom erg belangrijk. In Gelderland heeft een derde van de basisscholen hun plein de afgelopen jaren vergroend. Ook Wageningse basisscholen zijn flink aan het vergroenen. Voor veel kinderen is deze groene inrichting een verademing in de pauze. Ook voor het onderwijs biedt een groen schoolplein, als verlengde van het klaslokaal, veel kansen.

Een groen schoolplein, en dan?

IVN Het Groene Wiel helpt leerkrachten bij het gebruik van hun plein met de cursus ‘Hoe benut je een groen schoolplein als rijke leeromgeving?’. Op donderdag 16 maart volbrachten de leerkrachten van de Kardinaal Alfrinkschool in Wageningen deze cursus waardoor zij nu zelf aan de slag kunnen met de volgende stap. Tijdens de cursus deden zij onder meer een Pleincheck; hoe groen en rijk is het plein en wat kan nog beter? En vertaalden ze binnenlessen naar buitenles.
“We willen deze training aangrijpen om ons groene plein een nieuwe impuls te geven” aldus directeur Agnes Scheffers. “Welke planten kunnen we het beste kiezen om het groen uit te breiden? Welke kunnen tegen een stootje?”

Van binnenles naar buitenles

Twee derde van alle leerkrachten zou vaker buiten les willen geven (Onderzoek buitenles, DUO). Vakken als natuuronderwijs, rekenen, kunstzinnige vorming, verkeer en gym lenen zich volgens leerkrachten goed voor een buitenles. Met de huidige druk op het onderwijs is dit echter nog een flinke stap. IVN Het Groene Wiel helpt het team van de Kardinaal Alfrinkschool de komende jaren met het structureel inbedden van buitenles, het leren kennen van de natuur rondom school en het onderhouden samen met de kinderen. Even een uurtje werken in de tuin werkt goed voor de concentratie. Samen de klimop snoeien of rommelplekjes maken voor de dieren. Het vergroot de betrokkenheid bij de leefomgeving: goed voor de gezondheid van de leerlingen en voor biodiversiteit en klimaat. Het Groene Wiel hoopt de komende jaren nog veel meer schoolteams hierbij te gaan ondersteunen.

De training ‘Hoe benut je een groen schoolplein als rijke leeromgeving?’ is ontwikkeld met netwerk NME Gelderland.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina