Groene-GGZ

IVN Amersfoort mikt op maandelijkse Groene GGZ activiteit

De Groene GGZ 7 februari 2023

Een wandelexcursie op 19 maart in het groen van psychiatrische instelling Zon & Schild is dit jaar de eerste activiteit van de werkgroep Groene GGZ van IVN Amersfoort. Andere geplande activiteiten in 2023: een inspiratiesessie voor behandelaars, een Fête de la Nature en de inrichting van een ‘groen’ informatiepunt in het restaurant van Zon & Schild.

IVN-er Ruud van Nus (64) is spin in het web. Hij werkt als verpleegkundig specialist bij GGZ regio Eemland en is in zijn vrije tijd vrijwilliger bij IVN Amersfoort. Hij is voorzitter van de werkgroep Groene GGZ, die uit vijf IVN-ers bestaat. Die werkgroep wil dit jaar één activiteit per maand aanbieden.

Groene GGZ is ontstaan vanuit IVN Natuureducatie en Nature for Health. Doel is de natuur inzetten als helende factor in de geestelijke gezondheidszorg. Dat klinkt wat hoogdravend, maar het gaat vooral om praktische zaken: denk aan wandelen in de natuur met een gids, dat is ontspannend en plezierig. ‘We zijn geen bomenknuffelaars’, zegt Van Nus. Inmiddels doen 16 ggz-instellingen in Nederland mee. Het project loopt drie jaar, 2023 is het tweede jaar.

Vorig jaar, het eerste jaar van jullie werkgroep, hebben jullie vier wandelingen aangeboden op Zon & Schild. Wie komen hierop af?

‘We merken dat na vier wandelingen de activiteit steeds bekender wordt. We zetten de bekende IVN-strandvlag neer bij het vertrekpunt. Dat wil niet zeggen dat gelijk massaal patiënten meelopen, want dat is een nogal weerbarstige doelgroep. Maar het begin is hoopgevend. De laatste wandeling trok dertien deelnemers, onder wie patiënten en andere mensen van buiten. Zij vroegen meteen wanneer de volgende wandeling er was.’

Hoe reageren jouw collega’s op het idee van ‘Groene GZZ’?

‘Over het algemeen heel positief. Je merkt dat best veel collega’s natuur-minded zijn. We gaan begin april een inspiratiesessie op Zon & Schild houden om collega’s er meer bij te betrekken. Hoe ze het groen kunnen gebruiken in therapie. Dit doen we in samenwerking met Nature for Health en de regionale vestiging van IVN Utrecht. Er komen sprekers en we gaan wandelen over het terrein om ideeën op te doen hoe je de groene omgeving zou kunnen gebruiken. Een mooi voorbeeld zijn de zogenoemde ‘Buitenpsychologen’, twee vrouwen die al hun behandelingen buiten in de natuur doen. Ja, ook wanneer het regent.’

Hoe ben je bij dit initiatief betrokken geraakt?

‘Zeven jaar ben ik voorzitter van IVN Amersfoort geweest. Toen was het tijd voor iets anders. Toevallig las ik een groot verhaal in Trouw over de natuur inzetten als helende factor, de zogenoemde Groene GGZ. Het is bewezen dat het groen een goede invloed heeft. Ik was meteen enthousiast. Dit past in een gezonde leefstijl, laten we van Zon en Schild een proeftuin maken. Hier liggen paviljoens in een bosrijke, parkachtige omgeving net buiten Amersfoort. Mooie natuur. Maar vrijwel ongebruikt, want alles speelt zich binnen de muren af. Ja, activiteitenbegeleiding maakt er wel gebruik van, bijvoorbeeld met de vlindertuin, maar op het totaal is dat niet zoveel. Je zou van de natuur veel meer gebruik kunnen maken bij behandelingen. Hoe? Dat wordt steeds concreter nu het project is gestart. Landelijk is het idee geopperd om mensen die op de wachtlijst staan, alvast deel te laten nemen aan een groen aanbod.’

Wat staat voor dit jaar nog meer op het programma?

‘Restaurant Het Raakpunt van Zon & Schild is het startpunt van de activiteiten. We zijn daar bezig met het inrichten van een ‘groene hoek’, waar mensen informatie kunnen vinden over het project en de natuur. We denken aan spullen uit de natuur, tijdschriften en boekjes over de natuur. Verder willen we in september een Fête de la Nature op Zon & Schild. Dat is een landelijke activiteit van IVN met kraampjes, lezingen, excursies, lifestyle-zaken, workshops en activiteiten voor kinderen. Verder zou het mooi zijn als er een imker op het terrein komt en willen we zoveel mogelijk mensen van buiten laten kennismaken met de natuur op Zon & Schild om zo de verbinding te leggen met de buitenwereld. Er is veel werk aan de winkel.’

Meer weten of meedoen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Ruud van Nus of met Anne Mara Sillevis Smitt van IVN Natuureducatie.

Volgende activiteit

Groene parel op de Berg – IVN Amersfoort

  • zondag 19 maart 2023 van 14.00-16.00 uur
  • Start: Utrechtseweg 266, Amersfoort.
    We starten op het terrein van Zon en Schild, bij de Kapel (parkeerplaats achter de Kap en ’t Raakpunt) OV: bus 34 (U-­ link) of 56 (U-ov). Geschikt voor rolstoelgebruikers.

Tijdens deze wandel-excursie op het terrein van Zon en Schild zullen we het parkachtige deel en het bosgedeelte verkennen. In het bosgedeelte aan de achterzijde zijn ‘paaltjesroutes’ uitgezet, waar we een deel van gaan lopen. Uiteraard hebben we oog voor de voorjaarsnatuur: misschien beginnen de rododendrons al voorzichtig te bloeien en misschien zien we al bolletjes in het gras tevoorschijn komen. We zien aan de takken van diverse bomen vast al wat van het jonge groen ontluiken. De gidsen gaan tevens in op de geschiedenis en toekomst van het terrein.

Foto: De foto van de activiteit werd genomen tijdens een proefexcursie met collega’s.

Deel deze pagina