Groene GGZ als proeftuin van start in Eemland

Groene GGZ naar nieuwe fase met sprankelend kennisdeling seminar

De Groene GGZ 4 december 2023

Het initiatief de Groene GGZ is donderdag 30 november een nieuwe fase ingegaan met een eerste kennisdeling- en inspiratieseminar gericht op de gehele GGZ sector. Meer dan 70 mensen van verschillende instellingen en organisaties namen deel aan dit seminar. Het seminar werd geopend door Nederlandse GGZ bestuurder Arthur Notermans, tevens bestuurder van  Espria. Hij benadrukte het grote belang van integreren van natuur/groen in het beleid en de aanpak van de geestelijke gezondheidszorg. Hij sprak de wens uit dat een dergelijke aanpak ook in andere zorgsectoren, zoals de gehandicaptenzorg, vorm zal krijgen.

Groene voorlopers van de Groene GGZ deelden in het seminar hun kennis en ervaring opgedaan in de uitvoering van het Groene GGZ Partnerschap gedurende de afgelopen twee jaar. Zaken als het meer biodivers maken van GGZ terreinen, het aanleggen van beweegpaden en stiltetuinen, het inzetten van de groene terreinen voor behandeling en begeleiding van cliënten, en voor de vitaliteit van medewerkers. Daarnaast werden ook manieren uitgelicht waarop groene GGZ terreinen een sociale groene functie kunnen krijgen voor de bredere omgeving van de terreinen.

Psychiater Matthijs van Middelkoop van GGZ NHN illustreerde vanuit zijn praktijk en ervaring hoe belangrijk de inzet van natuur is bij de behandeling, zowel voor cliënten als voor de behandelaar zelf. Hij stelde dat veel mensen een gebrek hebben aan Vitamine N (natuur), wat gevolgen heeft voor onze fysieke en mentale gezondheid. Jeffry Clemens, vrijwilliger bij de Parnassia Groep en ervaringsdeskundige, nam deelnemers mee in een veerkrachtig en persoonlijk verhaal rondom zijn eigen herstel en hoe het kijken naar processen in de natuur hem hielp om weer op kracht te komen.

Jolanda Maas van de VU-Amsterdam, onderzoekscoördinator van de Groene GGZ nam de deelnemers mee in de stand van zaken van de wetenschap wat betreft de positieve invloed van natuur op de mentale toestand van mensen, inclusief GGZ cliënten. 

De deelnemers gaven aan dat het seminar erg inspirerend en nuttig voor hen was geweest om meer handelingsperspectieven en ideeën te krijgen voor het vergroenen van de GGZ in hun werkgebieden en invloedssfeer. In december en januari volgen nog twee “Groene Spreekuren” voor mensen en instellingen die specifieke vragen hebben en/of een verdere verdiepingsslag willen maken. Houd ons Linkedin kanaal in de gaten voor details m.b.t. deze momenten.

Het seminar gemist?

Geen zorgen, want de opname is via onderstaande video terug te kijken.


Het seminar was georganiseerd door Nature For Health en IVN Natuureducatie in samenwerking met de Nederlandse GGZ en het ministerie van Volksgezondheid,  Welzijn en Sport en de Groene voorlopers. Het seminar is tevens een bijdrage aan de uitvoering van het domein Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief 2.0 en de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg. 

Deel deze pagina