Een Gezonde Buurt: zo doen we dat

We doen het samen. Het ontwerpen van een groene plek doen we mét de buurt. Bij de inrichting steken de kinderen, de bewoners – met onze hulp – zelf de handen uit de mouwen. Zo wordt het echt een plek van de buurt. Een plek die gebruikt wordt en waarbij iedereen zich zo betrokken voelt dat ook een deel van het onderhoud door de bewoners zelf gebeurt.

Vaste aanpak – flexibele invulling

We hebben een vaste aanpak in zes stappen (zie stappenplan onderaan deze pagina). Maar geen enkele Gezonde Buurt ziet er hetzelfde uit. Elke buurt wil namelijk iets anders en dat kan. Onze rol is het mobiliseren van een buurt en het betrekken van de buurt bij de plannen. We kunnen een wijk inspireren door ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

We werken samen

Onderdeel van onze vaste aanpak is ook het samenwerken met partijen die het resultaat van het project kunnen verbeteren. Met de gemeente natuurlijk maar ook met scholen in de buurt, een woningbouwcorporatie, BSO en de wijkmanager. Bij het aanleggen van een veilig fietspad roepen we de hulp in van Veilig Verkeer Nederland. Ook dit verschilt per wijk.

Er kan héél veel

Bij de uitvoering gaat echt de schep of een graafmachine de grond in. We realiseren heuvels om van af te rollen, fietsen en rennen. We leggen een fietscrossbaan aan of een fietspad waarop iedereen zich veilig kan voelen. We bouwen een buurthuiskamer waar jongeren ’s avonds kunnen chillen. Of een pluktuin waar de buurt bloemen en kruiden kan plukken.

Activiteiten

Als alles op z’n plek ligt en staat dan komt een Gezonde Buurt tot leven. In het buitenleslokaal krijgen kinderen les in de buitenlucht. De buurt komt bij elkaar tijdens een picknick of er is een theeproeverij met kruiden uit de kruidentuin. Voor ouderen is er wekelijks een rolstoelwandeling terwijl even verderop de buitenyoga begint.