Urtica de Vijfsprong groene ggz

Van natuurvoedingswinkel tot werk in de siertuin en meer

De Groene GGZ 22 mei 2023

De week van de mentale gezondheid is begonnen. Samen met een kerngroep GGZ instellingen uit heel Nederland bouwen we aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg. En omdat het de week van de mentale gezondheid is lichten wij graag een aantal best practices van onze Groene GGZ Voorlopers uit. Vandaag inspirerende voorbeelden van activiteiten die Groene Voorloper Urtica de Vijfsprong voor diverse doelgroepen doet.

Urtica de Vijfsprong: van natuurvoedingswinkel tot werk in de siertuin
Urtica de Vijfsprong is gelegen in het coulissenlandschap van de Achterhoek. We bieden dagbesteding, woonbegeleiding en behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Voor bewoners en cliënten:

  • Het werk in tuin, siertuin, zuivel, veewerkgebied, winkel, wol of bos is afgestemd op individuele ontwikkelmogelijkheden. Je verbonden voelen met de natuur, met elkaar en het bijdragen aan natuur en goede voeding vinden deelnemers fijn en belangrijk.
  • De behandelgroep Herstellen in het Groen is kortgeleden opgezet. Werkzaamheden worden verbonden met behandeldoelen op gebied van o.a. het ervaren van je eigen lichaam en je eigen energie, bewustworden van de kracht-kwetsbaarheidbalans, aangeven van grenzen. Dit wordt als zeer positief ervaren door cliënten.
  • Wandelgesprekken bij begeleiding en behandeling worden steeds meer ingezet.

Urtica de Vijfsprong groene ggz
Foto: groene ggz zelfoogsttuin

Voor medewerkers:
Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de buiten-vergaderplek waar je in alle rust verscheidene zaken kunt bespreken. Medewerkers ervaren buiten vergaderen als bevrijdend. Het geeft letterlijk ruimte om beter naar elkaar te kunnen luisteren en het activeert je creatieve brein.

Voor buurtgenoten:
Er is een natuurvoedingswinkel. Ook is er een biologisch-dynamische zelfoogst-tuin waarin je de liefde voor de natuur kunt proeven en ziet hoe zorg en natuur hier in balans zijn.

Deel deze pagina