Succesvolle Groene GGZ aftrap bij Youz

Succesvolle Groene GGZ aftrap bij Youz

De Groene GGZ 20 oktober 2022

Met een inspiratie en co-creatiesessie kreeg de Groene GGZ een prachtige aftrap van de Parnassia groep bij Youz in Den Haag, een behandelcentrum voor jeugd, jongeren en jongvolwassenen. De start werd buiten ingeleid door Nature For health (NFH) projectleider Paul van der Velden, samen met een enthousiaste groep medewerkers van Parnassia en een aantal NFH-ers en IVN’ers vanuit het kernteam Groene GGZ.

Op een zonovergoten dag onderstreepten Ineke de Bruin en Annette Bol van Parnassia het belang van de Natuur in de behandeling. Vervolgens werd de inspiratiesessie binnen voortgezet.

Groene GGZMet de inzet van video’s van Jolanda Maas en de buitenpsychologen werd er vanuit de wetenschap en het buiten behandelen geïnspireerd.
IVN’er Jasperina Venema nam de groep mee en vertelde over de diverse karakters van landschappen en tuinen, wat ons leerde vanuit diverse perspectieven te kijken en beleven.  

Daaropvolgend zijn we op basis van verschillende invalshoeken in twee groepen aan de slag gegaan met een ‘laag hangend fruit scan’. Tijdens dit onderdeel kwam er ontzettend veel energie en goede ideeën naar boven. Robbert deed spontaan zijn schoenen uit om de grond te voelen.
‘Dit is een perfecte blotevoetenpad’; was zijn reactie.

Spontaan werd er aangeboden om binnen twee weken een groepsactiviteit  voor de jongeren te maken. Over jongeren gesproken; Een groepje jongeren die in behandeling waren, ging deze middag op pad met IVN’er Anne Boogaard en Annette Bol om vanuit hun perspectief ‘laaghangend fruit’ op te halen. De opgedane energie wordt vastgehouden en gaan we inzetten om anderen te enthousiasmeren. 

Deel deze pagina