Groene-ggz-youz

Plantje cadeau en Grow Challenge bij Youz

De Groene GGZ 24 mei 2023

Het is de week van de mentale gezondheid. Samen met een kerngroep GGZ instellingen uit heel Nederland bouwen we aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg. En omdat het de week van de mentale gezondheid is lichten wij graag een aantal best practices van onze Groene GGZ Voorlopers uit. Vandaag een overzicht van de mooie stappen die Groene Voorloper Youz (Parnassia Groep) tot op heden heeft gemaakt.

Plantje cadeau en Grow Challenge bij Youz 

Bij Youz Dr. van Welylaan worden de eerste stappen gezet bij het vormgeven van de Groene GGZ. Het doel is dat de natuur een plek krijgt in het behandel- en zorgaanbod, in gebouwen, op het terrein en in de brede omgeving van de cliënt, waarmee de gezondheid van cliënten en medewerkers wordt bevorderd. 

Op 12 april ontvingen alle afdelingen van Youz op de Dr. van Welylaan een plantje om de start van de Groene GGZ te vieren.

Vorig jaar vond een inspiratiesessie plaats waarbij op het terrein laaghangend fruit werd opgehaald. Deskundigen op gebied van groen, enthousiaste collega’s, jongeren en kinderen hebben ideeën gedeeld over hoe de natuur op deze locatie beter benut kan worden. Voorbeelden van ideeën zijn; meer positieve natuurervaringen voor kinderen, een fijne plek voor jongeren, manieren om te verbinden met de natuur voor collega’s en het stimuleren van biodiversiteit. Acties die hieruit zijn ontstaan zullen de komende tijd vorm krijgen.

Om de groene ambities van Youz Dr. van Welylaan onder de aandacht te brengen ontvingen alle afdelingen een plantje met hier de Grow Challenge aan gekoppeld. Afdelingen die het beste voor hun plantje zorgen maken kans op prijzen die ze grotendeels zelf mogen bedenken. Alle plantjes zijn vooraf opgemeten en medio juni zal de jury bepalen welke afdelingen het beste voor hun plantje hebben gezorgd. Ook kregen de afdelingen een kaartje met daarop de voordelen over plantjes in huis en wat men zelf kan doen om hiervan meer te profiteren.

De eerste berichten over de Grow Challenge zijn zeer positief. Van verschillende afdelingen zijn foto’s, verhalen en filmpjes ontvangen die de komende tijd gedeeld zullen worden op een instagram account. De plantjes hebben goede verzorgers, sommige plantjes hebben zelfs een naam gekregen en worden vertroeteld.

Groene-ggz-youzGroene-ggz-youz

 

 

Deel deze pagina