groene-ggz-terrein-aerrea Gezondheid

Op bezoek bij groene GGZ voorloper Aerrea

De Groene GGZ 1 augustus 2023

Op donderdag 27 juli was Anne Mara Sillevis Smit, projectleider bij IVN Natuureducatie, op bezoek bij Groene GGZ voorloper Aerrea om te kijken naar hoe zij groen en natuur inzetten in hun behandelingen voor hun cliënten. Oprichtster Antoinet Oostindiër liet hun locatie en rijke omgeving zien: een prachtig verbouwde Noord-Hollandse boerderij met een moestuin, een hele lap grond erachter waar gewandeld kan worden en een vijftal paarden waar therapie mee wordt gegeven.

Aerrea is een bijzondere GGZ: speciaal gericht op medewerkers uit de zorg, zoals artsen, verpleegkundigen, maar ook op mensen die werken in de GGZ, zoals psychiaters en psychologen. Ook die kunnen vastlopen in hun werk en leven, een grens aangeven blijkt vaak moeilijk voor zorgverleners. Kern van de aanpak van Aerrea is de natuur gebruiken als spiegel en hulpmiddel om tot inzicht en ontwikkeling te komen. Antoinet zei er zelf over: “de natuur is zo rijk, al het gedrag dat wij mensen vertonen kun je ook zien buiten in de natuur”. Er broeden veel weide vogels op het terrein en zo kon ze een cliënt een keer laten zien hoe een vogel z’n vleugel liet hangen als afleidingsmanoeuvre voor een roofdier. “Je kan zo’n patroon uitleggen aan iemand, maar als je voor je ogen ziet hoe dat mechanisme werkt, dan vergeet je dat nooit meer”.

groene-ggz-aerreagroene-ggz-aerrea

Het werken met de paarden heeft Antoinet haar passie. Die ochtend heeft ze zelf door de regen paardgereden, haar natte kleren hangen nog in de gang. “Paarden spiegelen op een hele pure manier ons gedrag. Dat werkt veel sterker dan een gesprek”. Afhankelijk van de situatie kiest Antoinet een bepaald paard. Gisteren werkte ze met een wat bruter exemplaar, die een cliënt ineens opzij duwde. Dat was even schrikken, maar bleek heel toepasselijk voor de situatie waar deze persoon zich in bevond. Ook voor Antoinet zelf is de boerderij een inspiratiebron. “Ik ben naast psychiater eigenlijk ook een soort bioloog en wilde altijd op een boerderij wonen, nu werk ik op deze boerderij en kom er zelf ook tot rust”.

We komen een vlinder tegen, het blijkt de inmiddels zeldzame argusvlinder te zijn. Gretig schrijft ze op dat we die vandaag zagen. Binnen liggen in een klein schaaltje nog een dagpauwoog en hooibeestje die ergens op de boerderij zijn gevonden.

Wat een mooie, bijzondere plek.

Ontdek meer over

Deel deze pagina