Luistertip: radio 1-programma Spraakmakers over Groene GGZ Gezondheid

Natuurinterventies in de praktijk

De Groene GGZ 21 december 2023

Veel collega-verpleegkundigen weten dat groen bevorderlijk is voor de (psychische) gezondheid. Zij gaan dan ook graag naar buiten met patiënten. Tegelijkertijd weten zij niet altijd welke natuurinterventies er allemaal mogelijk zijn. Om in deze kennisbehoefte te voorzien ontwikkelde Thalassa Hogenboom, sociaal werker en student verpleegkunde bij Parnassia Groep, een informatiefolder Groene GGZ

Tijdens haar studie hbo-verpleegkunde verdiepte Thalassa zich in de inzet van natuur in de ggz. Ze ontwierp de flyer met als doel om haar collega’s van informatie te voorzien. “Ik was verrast door de veelheid aan wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Ik heb mijn best gedaan om de hoogtepunten in de informatiefolder te verwerken. Zo beschreef ik hoe groene omgevingen kunnen bijdragen aan de vermindering van stress, depressie, angst en slaapproblemen. Daarnaast benoemde ik hoe de inzet van natuur kan leiden tot meer sociale cohesie en een gevoel van verbondenheid met de natuur. Dat laatste is geassocieerd met het gevoel gelukkig te zijn”.

Naast het bijbrengen van kennis, wil Thalassa haar collega’s inspireren om de natuur onderdeel te maken van hun zorgverlening. ”Je werkwijze aanpassen vraagt veelal om méér dan alleen achtergrondkennis. Daarom geef ik in de folder ook praktische tips. Zet meer planten in de behandelruimte of hang foto’s van landschappen op. Dat kan al ontspannend werken. Sommige activiteiten vragen om wat meer voorbereiding, zoals het organiseren van een wandeling in een natuurgebied of het uitvoeren van mindfulness oefeningen in de buitenlucht. Afhankelijk van de zorgsetting en de patiëntenpopulatie kan worden bepaald wat mogelijk is”.

Omdat de folder goed werd ontvangen, heeft Thalassa de wens deze verder te verspreiden. ”Ik realiseer me hoe belangrijk de inzet van natuur is. Het kan hulpverleners extra tools geven, in de behandeling van patiënten. Voor mensen met een zorgbehoefte kan het nieuwe deuren openen. Het is een relatief onontgonnen gebied, waarin nog veel te bereiken is. Hopelijk kan ik met mijn folder een steentje bijdragen aan een groenere, toekomstbestendige ggz”.

De folder is in eerste instantie geschreven voor verpleegkundigen en andere hulpverleners in de ggz. Het kan echter gelezen worden door iedereen met interesse in dit onderwerp. Voor mensen die na het lezen van de folder méér willen weten over dit thema, raadt Thalassa het boek Green Mental Health, van Jolanda Maas, Renske Visscher en Koen Westen aan.

Download de flyer

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina