Gezondheid

Natuur als inspiratiebron en bron van herstel voor GGZ cliënten

De Groene GGZ 13 juli 2023

Lilian Hanekamp is cliënt bij GGZ Centraal. Als het wat minder goed met haar gaat verblijft ze tijdelijk op het mooie Zon & Schild landgoed van GGZ Centraal in Amersfoort. Lilian herkent zich erg in een quote van  Boy George: “Leven gaat over groeien in jezelf en stilaan leren houden van die mens”.  Met vallen en opstaan probeert Lilian te leven met depressies en trauma’s. En met vallen en opstaan leert Lilian meer over haarzelf en, zoals ze zegt, “het Leven”. Deze worsteling is ook voelbaar in Lilian’s aangrijpende gedichtenbundel “Wanneer voelen voor een kind gevaarlijk is”.

Lilian is open over de uitdagingen waarmee ze te maken heeft en hoopt dat de stigma’s die mentale problemen omringen verdwijnen. Zelf vindt ze steun en acceptatie in de omringende natuur.

Lilian: “Ik pas toe wat ik leer in de therapieën die ik krijg: gebruik maken van mijn gezonde delen. En ik pas mijn eigen natuurtherapie toe. Naar buiten, lekker in het bos zitten en mijn zintuigen gebruiken”.

Lilian staat, als mens en als cliënt van de groene voorloper GGZ Centraal helemaal achter de doelstellingen van de Groene GGZ. Tijdens de Groene GGZ inspiratiesessie op het terrein van Zon & Schild werd – op initiatief van de Groene GGZ coördinator van GGZ Centraal, verpleegkundig specialist Ruud van Nus – een natuurpresentatie in woord en beeld, van haar getoond. Deelnemers aan het seminar werden geraakt door de manier waarop Lilian de natuur in beeld brengt en er ook woorden aan geeft.

Lilian: “Om te herstellen van een moeilijke periode ga ik de natuur in. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik zet mijn zintuigen aan en het gebeurt vanzelf. Als beeld- en woorddenker associeer ik er lustig op los. “Onderstaande foto’s heb ik gemaakt langs een paadje van ca 100 meter. Kijk naar de verschillende vormen die ieder een functie hebben, vraag me niet welke. Toch maak ik dan een koppeling met mensen, hun problemen en oplossingen”.

Groene-ggz-item-Lilian

“Het leuke is dat mensen mij met een camera zien rondlopen en vragen wat ik aan het doen ben. Wanneer ik over mijzelf vertel en dat ik het gewone in de natuur bijzonder wil maken, lichten hun ogen op”.

Voor Lilian is de Groene GGZ een inspiratiebron. Ze heeft oog voor de schoonheid van de natuur en is er van overtuigd dat natuur mensen helpt in het herstel bij mentale uitdagingen. De een heeft daarbij grotere uitdagingen dan de ander.

Lilian zegt: “Iedereen is verschillend! Er bestaat daarom ook geen “one fits all” oplossing/therapie en al helemaal niet voor psychische problemen. In mijn zoektocht naar Leven (na mijn onveilige jeugd) zijn er zoveel vormen helpend geweest. Verbinding met natuur en daardoor met mijzelf is er één die altijd weer terug komt en altijd beschikbaar. Want natuur is overal, wij zijn natuur”.

G

Er wordt een tentoonstelling voorbereid van Lilian’s werk, om ook andere mensen, waaronder cliënten van GGZ Centraal te inspireren en te laten zien dat overal schoonheid is te zien en vast te leggen. Ook om te benadrukken dat we onszelf beschermen en gezonder maken door de natuur te beschermen en gezonder te maken.

Rob Wolters, programmaleider Groene GGZ en lid van het IVN/NFH Groene GGZ kernteam is erg blij met Lilian. Rob: “Lilian laat zien dat zelfs, of juist, in erg moeilijke tijden we kracht en hoop kunnen ontlenen aan het verbonden voelen met de natuur. Lilian is een grote inspiratiebron voor mij, en vele anderen, kijkend naar de reacties op haar posts op sociale media. Ik hoop dat de Groene GGZ mede door de inzet van Lilian ook steeds meer een beweging wordt van cliënten van Groene voorlopers van de Groene GGZ. Mijn wens is dat de Groene GGZ de grenzen tussen mensen onderling en tussen mens en natuur helpt opheffen en dat we elkaar zien zoals we zijn: mensen die hun leven leven, mensen die elkaar nodig hebben, zoals wij de natuur nodig hebben”.

Lilian portret
Foto: Lilian Hanekamp

Ontdek meer over

Deel deze pagina