inspiratiesessie-ggz

Inspiratiesessie bij Mondriaan GGZ groot succes

De Groene GGZ 7 februari 2023

De eerste Groene GGZ inspiratiesessie bij Mondriaan GGZ was een groot succes. Op donderdag 2 februari waren zeventien deelnemers uit alle lagen van de organisatie aanwezig. De sessie bestond uit een theoretisch deel en daarna naar buiten om met een andere bril (vanuit de natuur, buurtbewoner, medewerker, cliënt) naar de omgeving te kijken. Er kwam aardig wat laaghangend fruit naar boven. Hieronder lichten we er een paar uit. Binnen nu en een half jaar wil Mondriaan er al drie tot vijf gerealiseerd hebben.

Bermen inzaaien en houwallen
In het voorjaar met zaadbommen de bermen inzaaien zodat er vanaf april tot oktober heel veel bloemen en kruiden staan. Dit zorgt meteen voor een andere uitstraling, is goed voor de biodiversiteit en prikkelt ook nog eens de zintuigen. Ook houtwallen op bepaalde plekken zijn makkelijk en snel te realiseren.

Buiten lunch & overleg
Buiten lunchen en overleggen is een simpele maar efficiënte manier om natuur te implementeren in de dagelijkse werkroutine. Even naar buiten gaan is niet alleen gezond voor de geest, maar ook voor lichaam door de vitamine D. Daarbovenop maakt het lichaam bij zon- en fel daglicht serotonine aan wat een stofje is dat invloed heeft op de stemming. Buiten lunchen en vergaderen is dus niet alleen gezond, het maakt je ook nog eens vrolijker. En voor de werkgever: het blijkt dat mensen na een pauze in de buitenlucht daarna productiever zijn. Dus de tijd die het kost haal je makkelijk in.

Plantaardige opties in de kantine
En over lunchen gesproken: tegenwoordig eten steeds meer mensen een paar keer per week veganistisch of vegetarisch. In de kantine van Mondriaan is hier nog geen rekening mee gehouden. Dat kan anders. Door dit ruim aan te bieden is het veel makkelijker om (af en toe) een gezondere keuze te maken.

Breinpad
De bewegwijzering binnen Mondriaan gaat met routes en met een breinpad gaan we groene routes creëren naar groene aangename ruimtes waar medewerkers in rust kunnen werken. Deze loop routes kunnen ook gebruikt worden door cliënten en geven een fijne uitstraling.

Uiteraard is er nog veel meer gezegd en vooral naar voren gekomen. Hoe kunnen we de buurt beter betrekken, welke behandelingen lenen zich heel makkelijk voor buiten (uiteraard altijd alleen als de cliënt dit wil), hoe zorgen we ervoor dat de geparkeerde auto’s uit het zicht zijn, hoe maken we de gebouwen groener en toegankelijker. Dit alles met als doel: groen benutten voor behandeling, vitale medewerkers én gezondere natuur. Wordt vervolgd!

 

Renske-inspiratiesessie-ggzGroene-ggz-mondriaan

 

Deel deze pagina