Gezondheid

Natuur als helende kracht

De Groene GGZ 16 april 2024

Wendy Halie, Projectmanager Innovatie bij GGZ Oost Brabant, vertelt over haar rol in het bevorderen van de zorgtransitie door technologische en sociale innovatie. Ze combineert haar liefde voor de natuur met haar passie voor maatschappelijke betrokkenheid, gericht op het helpen van kwetsbare mensen en het behoud van de planeet voor toekomstige generaties.

Hoe zet jij natuur in tijdens je werk?

Huize Padua ligt in een prachtig natuurgebied. Door dit terrein in te zetten voor het welzijn en herstel van cliënten, kunnen we dit inzetten als helend landschap. Afgelopen jaar hebben we een buitenfysio gerealiseerd voor medewerkers en cliënten. Daarnaast zijn er verspreid over ons park veel picknickbanken neergezet om de vitaliteit van cliënten en medewerkers te bevorderen. Dit door lunch, overleg en behandeling meer buiten te faciliteren. Ook zijn we bezig met een compleet nieuwe gebiedsvisie en nieuwbouw, waarin het helend landschap, herwaardering van de natuur en inclusie een grote rol spelen.

Ongeveer 25% van innovatie wordt toegeschreven aan technologie, terwijl 75% te maken heeft met sociale innovatie. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van biodynamische verlichting om de natuurlijke omgeving binnen te brengen. Deze verlichting bootst het daglicht na in intensiteit en kleur, wat het welzijn en dag-nachtritme van mensen bevordert. Het technologische aspect van het installeren van deze verlichting kan snel worden voltooid, maar het is uitdagender om ervoor te zorgen dat zowel cliënten als personeel het op de juiste manier gebruiken en de meerwaarde ervan begrijpen. Dit vereist een sociale innovatie die meer tijd en inspanning vergt.

Welke effecten ervaar je? 

GGZ Oost Brabant borgt de toegang tot natuur en natuurbeleving door te stimuleren meer buiten in de natuur te verblijven en vooral ook te bewegen. Ik merk dat ik fitter ben sinds ik bij GGZ Oost Brabant werk. Ik kom meer buiten in de natuur en voel me fijner en vitaler. Cliënten die meer buiten komen in de natuur zie je beter herstellen of een hoger niveau van welzijn behalen. De cliënten die dagelijks gebruik maken van de buitenfysio hebben een beter dag-/nachtritme en een beter dagstructuur. Dit zorgt voor een positieve houding en minder escalaties in gedrag. We hebben afgelopen jaar ook een sessie gehad met Buitenpsychologen en onze behandelaren op Huize Padua. Hier willen we graag gevolg aan geven om de natuur nog meer in te bedden in de behandeling.

Wat zou jij graag aan andere zorgprofessionals mee willen geven? 

Niet praten maar doen! Niet denken aan beren op de weg, maar proberen wat regels te buigen, om dingen haalbaar te maken. Verder vooral inzetten op kennisuitwisseling en samenwerken.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina