Luistertip: radio 1-programma Spraakmakers over Groene GGZ

Groene omgeving bevordert doelgerichte ondersteuning aan patiënt

De Groene GGZ 20 september 2023

Ruud van Nus, verpleegkundig specialist GGZ bij GGZ Centraal, vertelt hoe hij medische en verpleegkundige vaardigheden verbindt en hulp biedt vanuit diverse invalshoeken. Zoals tijdens wandelingen waar hij doelgerichte ondersteuning aan patiënten biedt die nog eens extra worden ondersteund door de invloed van de groene omgeving van het park of bos.

Ruud: ‘Ik ben 65 jaar oud en zoals mijn leeftijd al doet vermoeden heb ik een flinke carrière in zowel de algemene als de geestelijke gezondheidszorg achter de rug. Ik ben ook IVN lid in Amersfoort. Mijn doelgroep in de GGZ zijn thuis wonende mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Als verpleegkundig specialist verbind ik medische en verpleegkundige vaardigheden en bied hulp vanuit diverse invalshoeken. Wij werken holistisch en multidisciplinair. Het samenwerken aan herstel en het verschil kunnen maken in complexe situaties vind ik mooi, dat geeft mij energie.’

Waar ik voor warm loop is de Groene GGZ. Als zorgprofessional en IVN lid is het gelukt om dit landelijke project onder de aandacht te brengen van de Raad van Bestuur van GGZ Centraal en inmiddels nemen wij deel als voorloper aan het project. Ik ben de projectcoördinator.

ruud-van-nus

Zelf ben ik ervan overtuigd dat groen een ontspannende en helende invloed heeft, in elk geval op mijzelf en ik weet zeker ook op patiënten. Niet ieder behandelcontact leent zich ervoor om naar buiten te gaan maar ik probeer hier wel zo bewust mogelijk mee om te gaan. Tijdens een wandeling bied je doelgerichte ondersteuning aan de patiënt maar dit wordt nog eens extra bevordert door de invloed van de groene omgeving van park of bos. Bovendien zorg je voor lichaamsbeweging wat niet voor ieder mens even vanzelfsprekend is. Gesprekken, ook lastige gesprekken, verlopen buiten vaak makkelijker dan in de spreekkamer. De spanning loopt minder snel op en men praat gemakkelijker.  Als je bedenkt dat het gesprek binnen de GGZ één van de belangrijkste tools is kun je je voorstellen dat deze groene ondersteuning enorm van belang is voor de kwaliteit van het gesprek en daarmee de uitkomst.

Door voorloper te zijn geworden in het project Groene GGZ waarborgt mijn werkgever structurele aandacht voor natuur in de behandeling, stimuleren van gezondheid en welzijn van de medewerkers, bevorderen van de biodiversiteit op het eigen terrein, verbinding met de maatschappelijke omgeving en deelname aan wetenschappelijk onderzoek. We zijn gestart binnen de regio Eemland maar de belangstelling groeit; ook andere regio`s willen aanhaken aan het project.

Mijn gouden tip: Maak jouw eigen werk leuker door je enthousiasme voor natuur toe te laten en besmet je collega`s hiermee.

Deel deze pagina