groene-ggz-regen-buitenruimte

Een openbare buitenruimte waar mensen de regen kunnen ervaren

De Groene GGZ 12 juni 2023

“Heb je de regen gezien? Heb je naar de regen gekeken? ” – Als onderdeel van de natuur heeft regen verschillende emotionele effecten op mensen en plaatsen. Ontwerper Tino Yu (littlefishtino.com) werkt samen met GGzE en bouwt (waarschijnlijk) de eerste openbare buitenruimte waar mensen de regen kunnen ervaren, en meer dan de regen.

Het is gevestigd op GGzE-terrein De Grote Beek in Eindhoven. Er is één installatie waar mensen kunnen gaan zitten, omhoog kijken en kijken hoe de regen voor hun ogen in verschillende vormen verandert. Ook twee hangende sculpturen en enkele bijzondere planten hebben een wisselwerking met regen en wind. Bomen, gras en het watergebied maken deel uit van deze ruimte en beleving.

Tino legt uit: “Sommige mensen die het probeerden zeiden: “Het is alsof je naar de wolken kijkt!” Elke seconde is anders. Door de steeds veranderende bewegingen gedurende langere tijd te observeren, kunnen mensen in het moment leven, een pauze nemen voor lichaam en geest zonder enige taal te gebruiken. Door er te zijn kunnen mensen ook genieten van de aanraking, de geur, het geluid en meer. Het delen van deze ervaring is ook een bijzondere manier om met anderen in contact te komen”.

Tino vervolgt: “Deze ruimte is een uitnodiging voor mensen om er even tussenuit te gaan, omhoog te kijken, op te merken wat er om hen heen is, te genieten en verbinding te maken met de natuur. Er zijn ook altijd mooie verrassingen als je er na een regenbui of bij welk weer dan ook komt.”

Op De Groot Beek is een Wekelijkse Tour gestart voor iedereen die geïnteresseerd is om deze buitenruimte te ervaren. Geïnspireerd door deze ruimte zullen er in de toekomst (meer) natuur & mentale gezondheid gerelateerde evenementen plaatsvinden.

De grotere installatie doet ook dienst als ‘video shooting station’. Mensen kunnen het online ervaren voordat ze de ruimte persoonlijk bezoeken. Tegelijkertijd probeert Tino samen te werken met GGzE-psychologen om de mogelijkheden en methoden te onderzoeken om deze ervaring fysiek of digitaal te gebruiken als alternatieve meditatie, of alternatieve hulpmiddelen voor sommige therapieën.

Voor samenwerking en vragen kan je contact opnemen met Tino Yu (tinoyu.mail@gmail.com) en/of Rob Lammers (rob.lammers@ggze.nl).

Kijk voor meer informatie op de website: rainwatchers.org “In het moment van nu, de bewegingen ervarend, zijn wij de natuur. – Rain Watchers”

Ontdek meer over

Deel deze pagina