Challenge: eetbare bloemen zaaien en bereiden bij Youz

De Groene GGZ 22 juli 2025

Bloemen zien er niet alleen mooi uit, sommige bloemen kun je ook eten. Dat ontdekten kinderen van Youz/Parnassia tijdens de Challenge Eetbare Bloemen waar ze aan meededen. Ze plantten zelf zaadjes, kweekten die op en maakten iets lekkers van de bloemen. Winnaar was de afdeling Sloep, zij maakten een overheerlijke kruidenboter met korenbloem en Oost-Indische kers. De challenge maakt deel uit van de Groene GGZ en heeft als doel om de verbinding te bevorderen tussen natuur, cliënten en medewerkers.

De kinderen konden extra punten verdienen door tijdens de challenge foto’s in te sturen. De organisatie ontving foto’s van het zaaien, de eerste scheutjes groen, weelderige groene bloembakken en van lekkere hapjes. Een afdeling bakte een cake versierd met bloemen en een andere maakte smoothies. Die waren zo lekker dat ze niet te bewaren waren tot de prijsuitreiking, maar gelukkig kon de jury de foto’s bekijken. Maar hoe smaken die eetbare bloemen eigenlijk precies? Een paar kinderen testen de korenbloem en de meningen zijn verdeeld. ‘Het smaakt naar chocola’, zegt een jongen. ‘Nee, het smaakt naar gras maar dan twee keer beter’, aldus zijn buurman.

De eerste prijs ging uiteindelijk naar Sloep, zij maakten een overheerlijke kruidenboter met korenbloem en Oost-Indische kers in mooie vormen. Zij winnen een uitstapje naar Plukkerij Framblij. Alle andere kinderen kregen een zaadbommetje.

Over de challenges

De volgende challenge gaat over water en waterbesparing. De challenges bij Youz maakt deel uit van de Groene GGZ hebben als doel om de verbinding te bevorderen tussen natuur, cliënten en medewerkers. Eerdere challenges gingen bijvoorbeeld over paddenstoelen, bloembollen, pompoenen en jutkunst.

Youz is een van de icoonlocaties binnen de Groene GGZ. Bij Youz worden kinderen en jongeren tussen de 4 en 21 jaar behandeld aan psychische aandoeningen. Lees meer in dit interview met Annette Bol, Aanjager Groene GGZ bij de Parnassia Groep.

Deel deze pagina