Veendam

Een speelse en groene ontmoetingsplek in Veendam Noordwest

Ook in de gemeente Veendam zijn we gestart met het project Gezonde Buurten. We willen daar – samen met de bewoners – een mooie groene plek creëren in hun wijk. Een plek waar bewoners trots op zijn en waar ze zich ook betrokken bij voelen. Dat ontstaat al bij het begin. De bewoners hebben veel invloed hoe deze plek er straks uit komt te zien. Wat zij willen is het belangrijkste bij dit project.

De wijk in met een buurtsafari

Om te beginnen zijn we op safari gegaan. Met de bewoners (jong en oud) maken we een wandeling door hun buurtje. Al wandelend vertellen ze ons veel. Hoe beleven de meeste bewoners hun wijk en wat ontbreekt er nog in de wijk? We vragen ze waar de buurt elkaar ontmoet en hoe we dit kunnen stimuleren. Is er voldoende groen en schaduw? Kunnen kinderen er lekker spelen en worden ze voldoende uitgedaagd om lekker veel te spelen en te rennen? Tijdens zo’n safari horen we het allemaal. Aan ideeën geen gebrek! De bewoners vonden dat de route naar de speel- en  ontmoetingsplek veiliger moest worden. Het terrein zou een plekje moeten krijgen waar honden uitgelaten kunnen worden. Dat zou de overlast van hondenpoep op andere plekken verminderen. De kinderen willen natuurlijk een te gekke speelplek met veel variatie in de speeltoestellen. Schelpenpaadjes vind de buurt mooi. Bankjes om lekker op te zitten en te kletsen de wens was ook om de plek aan te kleden met mooie bloemen.

Buurtzomerfeest

Het organiseren van een buurtzomerfeest was ook een moment waarop veel bewoners bij elkaar kwamen. Voor ons meteen ook een mogelijkheid om nog meer bewoners te ontmoeten en hun wensen te horen. We weten inmiddels dat als de bewoners hun wensen echt terug zien in de het resultaat, het een plek gaat worden die veel wordt gebruikt.

Ontwerpen, maken en feestelijke opening

De ideeën van de bewoners vertalen we naar een praktisch ontwerp voor een speelse en groene ontmoetingsplek. In het najaar gaan we met de ontwerpschets opnieuw de buurt in. Op basis van de feedback van de buurt maakt een professionele ontwerper een definitief ontwerp, dat bruikbaar is voor de uitvoering van het project. Eind 2023 gaat de schop de grond in. In 2024 volgt een feestelijke opening voor alle buurtbewoners.

Samenwerking

Het project Gezonde Buurten is een samenwerking van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG. Bij het project in Veendam werken we ook samen met: