Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten

Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten

Gezonde Buurten 7 september 2022

Op woensdag 7 september waren Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en wethouder Wonen en Onderwijs, Arjen van Drunen van gemeente Breda op bezoek in de Bredase wijk Doornbos-Linie. De Bredase wijk Doornbos-Linie is een van de dertien mooie, groene voorbeelden in Nederland. Ofwel: een Gezonde Buurt, voor en door bewoners gecreëerd, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen uitdagend kunnen spelen. 

Initiatiefnemers Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG ontwikkelen in samenwerking met gemeentes en bewoners plekken zoals in Breda. Inmiddels zijn er 13 Gezonde Buurten in Nederland en daar komen er de komende periode 9 buurten bij. 

Aftermovie

Blik via onderstaande aftermovie met ons terug op het bezoek aan Doornbos-Linie

Accepteer cookies

Doornbos-Linie zet de bloemetjes buiten

Met het spelen en groen zat het – ook tijdens het bezoek namens het ministerie van VWS- wel goed in Breda. Er waren allerlei activiteiten georganiseerd om er een geweldige dag voor de buurt van te maken. Bij het Pukplein in Breda vond een demonstratie trampolinespringen plaats en op het schoolplein van basisschool Liniedoorn vonden diverse beweeg- en waterspellen plaats. Daarnaast verzorgde Sonnema de officiële opening van het insectenhotel en nam ze deel aan een podcast die de jongeren uit de wijk aan het opnemen waren. De podcast (B34podcast) komt op een later moment live. 

Trampoline springen gezonde buurtDirecteur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Marjolijn Sonnema:
“Wat geweldig om te zien wat voor werk er is verzet om Doornbos-Linie te veranderen naar een Gezonde Buurt. Ik merk dat het echt een plek is geworden waar het voor jong en oud aantrekkelijk is te bewegen, elkaar te ontmoeten en buiten te zijn. Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG zijn belangrijke partners binnen het Nationaal Preventieakkoord en inspireren met dit soort initiatieven om nog meer wijken in Nederland gezonder te maken. Want zo’n wijk gun je iedereen.”

Directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marjolijn SonnemaDirecteur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) Marjolijn Sonnema verzorgde de officiële opening van het insectenhotel

Over Doornbos-Linie

Op 24 September 2020 was de officiële opening van het Pukplein en de Pluktuin in de Bredase wijk Linie-Doornbos. In twee jaar tijd zijn de braakliggende terreinen van de woningcorporatie omgetoverd tot een weelderige buurtmoestuin en levendige speeltuin waar op een mooie dag zomaar honderd kinderen te vinden zijn. De hele buurt heeft meegewerkt aan het realiseren van de speelplek en de moestuin. 

Wethouder Wijkzaken, Arjen van Drunen:
Als ik de wijk nu zie en terugdenk aan twee jaar geleden dan zie ik een enorm verschil. De afgelopen jaren is de wijk ontwikkeld tot een fijne groene plek voor de bewoners, waar kinderen kunnen spelen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten. De bewoners hebben hierin een grote rol gespeeld. Mede dankzij hun betrokkenheid en enthousiasme zijn verschillende mooie projecten van de grond gekomen. Zoals het Pukplein en de pluktuin, een tiny-forest, vergroening van het schoolplein Liniedoorn en de natuurspeeltuin aan de Baliendijk gerealiseerd.”

Doornbos-LinieWethouder Wijkzaken van gemeente Breda, Arjen van Drunen en Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) Marjolijn Sonnema bij het insectenhotel

Wethouder Wijkzaken, Arjen van Drunen:
“Als ik de wijk nu zie en terugdenk aan twee jaar geleden dan zie ik een enorm verschil. De afgelopen jaren is de wijk ontwikkeld tot een fijne groene plek voor de bewoners, waar kinderen kunnen spelen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten. De bewoners hebben hierin een grote rol gespeeld. Mede dankzij hun betrokkenheid en enthousiasme zijn verschillende mooie projecten van de grond gekomen. Zoals het Pukplein en de pluktuin, een tiny-forest, vergroening van het schoolplein Liniedoorn en de natuurspeeltuin aan de Baliendijk gerealiseerd.”
 

Onderdeel van Gezonde Buurten

Een fijne, groene plek waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar ontmoeten en iedereen lekker kan bewegen is belangrijk voor een buurt. Initiatiefnemers Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG ontwikkelen in samenwerking met gemeentes en bewoners plekken zoals in Breda. Zo komt de buurt met elkaar in contact. 

Deze middag is georganiseerd door Stichting Pukplein in samenwerking met Basisschool Liniedoorn, wijkraad, Gemeente Breda, woningcorporatie Alwel, Jantje Beton, JOGG en IVN Natuureducatie.

Doornbos-LinieFoto’s door: Anne Kaere Fotografie

Deel deze pagina