Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiteiten die je het gehele jaar in de Zeeuwse natuur kunt doen. Wat heb jij al gedaan? Vink hem af op je poster!
Heb jij wel eens een bruinvis gezien? Het havenhoofd van Zierikzee is een van de beste plekken om bruinvissen te zien. Daar kun je ze ook horen, bij de bruinvisluisterpaal. Kijk voor meer informatie en goede plekken om de bruinvis te zien op de website van Nationaal Park Oosterschelde.
Het hele jaar zijn er bruinvissen te zien. Op de website van Nationaal Park Oosterschelde vind je ook de bruinvisspotter. Heb je een bruinvis gezien dan kan je hem zetten op de ontdekkaart van de bruinvisspotter. Op deze kaart kan je gelijk zien of er nog meer bruinvissen in de buurt zijn. Hoe meer meldingen hoe groter de kans is om ze te zien!
Zeeland heeft veel knusse standjes. Bij laag water valt op een aantal plekken een stuk strand droog en komt lekker vieze modder tevoorschijn. Daar kan je heerlijk in ravotten! En ben je vies? Spoel jezelf gewoon af in het water!
Ontdek onder begeleiding van een gids ook het Verdronken land van Saeftinghe of de slikken en schorren van Sint-Annaland.
In de Zeeuwse delta zitten enorm veel vogels. Trek-, water- en weidevogels vind je soms wel met duizenden tegelijk. Heb jij deze vogels al gezien of gehoord? Bij laagwater gaan veel vogels op zoek naar voedsel op de drooggevallen slikken en platen. Met een verrekijker kun je ze goed zien.
De zuid-kust van Schouwen-Duiveland is een perfecte plek om veel vogels te spotten. Ook in 't Zwin in Zeeuws Vlaanderen en het Grevelingenmeer vind je veel vogels. Maar eigenlijk in heel Zeeland kan je goed vogels spotten. Ook in je eigen achtertuin. Welke heb jij al gezien?
's Nachts zijn er andere dieren actief dan overdag. Zie jij een vleermuis? Hoor jij een uil? Als je op een donkere nacht de gigantische sterrenhemel ziet, voelt het alsof je zelf even de ruimte invliegt. Even loskomt van de aarde. Zoek, als het 's avonds donker wordt, een open plek. Ga op je rug liggen en kijk naar de sterren!
De meeste Zeeuwse stranden en duinen zijn 's nachts donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen zien. Kijk bij Neeltje Jans uit over de Oosterschelde en zoek op de Veerse Dam een plek met uitzicht over het Veerse Meer. In het midden van Noord-Beveland of in het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen is het vaak pikdonker.
Ken je de Meester van der Heijden-groeve in Nieuw-Namen al? Je vindt hier fossielen van maar liefst 3 miljoen jaar oud!
Waar: Nieuw-Namen, Zeeuws Vlaanderen
Als er maar wind staat, dan gaat je vlieger zeker de lucht in! Op alle stranden of op open plekken in Zeeland kan je vliegeren, houd wel rekening met je mede bezoekers op het strand. Bij elke strandovergang staat een bord met informatie en regels voor vliegeren op het strand.
In Zeeland stormt het vaak, vooral van de herfst tot en met het vroege voorjaar. Dan komt er van alles uit het water omhoog: afval, maar ook schelpen, wieren en zeesterren. Ook kun je eikapsels van roggen en haaien vinden. Je vindt ze niet in de vloedlijn, maar juist onderaan de duinen.
Op het strand 'de Kaloot' bij Baarland en het strand van Cadzand kan je de eikapsels van haaien, vleten en roggen vinden. Hoe ze eruit zien? Kijk hier voor een overzicht!
Op alle stranden in Zeeland vind je de mooiste schelpen. Knutsel een schelpenmobiel of je beplak een houten kistje met schelpen en je hebt je eigen schatkist gemaakt!
Op het strand 'de Kaloot' bij Baarland en het strand van Cadzand kan je haaientanden vinden.
Of het laag- of hoogwater is verschilt per plaats, per tijd en per dag. Dat heet het getij, eb en vloed. Zet een stok op de waterlijn. Ga na een half uurtje nog een keer kijken. Staat het water hoger of lager dan de stok?
Hoe lang houdt jouw kasteel stand? Tip: begin met laagwater met bouwen, anders moet je wel heel lang wachten!
Heb je wel eens zeekraal, lamsoor of zeewier geproefd? Maak een maaltijd klaar met deze echte zeegroente. Eet smakelijk!
Waar: Eigen zeegroente plukken mag alleen met een vergunning, maar je kunt ze tegenwoordig ook kopen in de supermarkt bij jou in de buurt!
Met een zelfgemaakte hengel vang je zo een krabbetje. Heb je er allebei één? Doe een krabbenwedstrijd! Welke krab is het snelst weer in het water?
Waar: Tussen de stenen en paalhoofden op het strand, maar ook in de getijdenpoelen.
Extra informatie: Je kunt ze het beste vinden bij laag water
Haal je schepnet door het water en leeg 'm in een bak met water. Zo kun je de waterdiertjes rustig bekijken.
Waar: Op alle stranden in Zeeland
Zeepieren eten een heleboel zand. Alles wat in het zand leeft verteren ze. Is het laagwater, en vind jij een trechtertje en een hoopje zand? Dat heeft de zeepier gemaakt!
Waar: Op alle stranden in Zeeland
Extra informatie: Je kunt ze het beste vinden bij laag water
De dijken beschermen tegen het water. Op veel plekken kan je aan de buitenkant van de dijken fietsen. Een hele ervaring zeker als het hard waait.
Waar: Kijk hier voor meer informatie over (buitendijks)fietsen in Zeeland.
Scherpe bochten, steile afdalingen en onverwachte obstakels. Stoere tochten waar je de natuur moet trotseren. Er zijn verschillende routes uitgezet door de hele provincie.
Waar: Kijk op de website van VVV Zeeland of MTB Routes voor meer informatie over mountainbikeroutes in Zeeland.
Ga op je buik op een steiger in een haven liggen en kijk over het randje. Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles! Met je eigen onderwaterkijker zie je nog veel meer.
Waar: Overal waar een steiger is, bijvoorbeeld in havens
Knip de bodem van een plastic fles. Trek een doorzichtig stuk plastic strak over de opening. Plak het goed vast. Ga naar de waterkant en duw de kijker in het water. Kijk door de bovenkant van de fles. Wat zie je allemaal?
Waar: Aan de waterkant of op een steiger, bijvoorbeeld in havens
In het Kustlaboratorium in het natuurgebied Waterdunen kan je aan de slag met zand, water, slik en schelpen!
Waar: Aan de waterkant of op een steiger, bijvoorbeeld in havens
Extra informatie: Kijk hier voor de openingstijden en meer informatie op de website van het Zeeuwse Landschap
De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Welke heb jij al bezocht?
Waar: Oosterscheldekering, Veersegatdam, Zandkreekdam, Zeelandbrug, Oesterdam, Philipsdam, Grevelingendam, Brouwersdam, Markiezaatskade en Bathse Spuisluis
Bekijk het landschap door de ogen van een vogel. Klim op een uitkijktoren bij jou in de buurt. Breng elk seizoen een bezoek aan deze uitkijktoren. Hoe verandert het landschap? Welk seizoen vind jij het mooist?
Waar: er zijn uitkijktorens in Sint Philipsland en Burgh-Haamstede. Maar beklim ook één van de vele vuurtorens en hoge duintoppen. Hoe ver kan jij kijken?
De bossen zitten vol met goede verstopplekken! Wel eens omgekeerd verstoppertje gespeeld? Eén kind zit verstopt. Als je diegene vindt, ga je er stil bij zitten. Het spel is afgelopen als iedereen op de verstopplek zit. Degene die als laatste de verstopte plek vindt, heeft verloren.
Waar: Overal waar er bos is, bijvoorbeeld Boswachterij Westerschouwen, De Manteling in Oostkapelle, Het Veerse Bos
Extra informatie: Als het maar droog is
Elk seizoen zijn er andere schatten in de Zeeuwse natuur te vinden. Maak vier verschillende verzamelingen, één voor elk seizoen. Ga op zoek in de bossen, op het strand, in de duinen en vindt de mooiste schatten!
Zeeland heeft nog 3 toegankelijke eendenkooien in Oostkapelle, Renesse en St. Philipsland.
Waar:
Extra informatie: Bezoekers worden toegelaten onder begeleiding van een gids. Kijk op de website en/of stuur een mail voor een aanvraag.
Als je dauwtrapt, ga je héél vroeg de natuur in. Zo kun je zien en horen hoe de natuur wakker wordt.
Waar: In het Veerse bos kan je wakker worden met een concert van karekieten, grasmussen, lijsters, roodborstjes en tuinfluiters. Maar je kunt ook in een ander bos, op het strand of vlakbij je eigen huis de natuur horen ontwaken.
In Zeeland zitten heel veel mooie insecten, zoals kevers en sprinkhanen. Kijk maar eens goed om je heen. Je kunt ook andere kriebelbeestjes vinden die geen insect zijn, zoals spinnen en duizendpoten. Gebruik een loeppotje, zo kun je ze goed bekijken.
Waar: Overal, kijk maar eens goed om je heen
Welke bijzondere beestjes kun jij vinden én nadoen? Loop het Dierenvriendjespad bij Braakman Boerderij, Boswachterij Westerschouwen of Tholen.
Waar:
Extra informatie: Niet alle dierenvriendjespaden zijn het gehele jaar geopend. Kijk op de website van Staatsbosbeheer wanneer je het pad kunt lopen.
Misschien lukt het wel om met een flamingo, zeehond of boomkikker op de foto te gaan. Zonder dat hij het merkt natuurlijk!
Waar: Overal in de Zeeuwse natuur
Volg het kabouterpad en ga op zoek naar kaboutersporen bij de Braakman Boerderij of Boswachterij Westerschouwen.
Waar: Kijk hier voor meer informatie over het kabouterpad bij de Braakmanboerderij of Boswachterij Westerschouwen.
Trommel op een boomstam, kets stenen tegen elkaar, of fluit op fluitenkruid, een grassprietje of een schelp. Met je natuurvondsten maak je de mooiste muziek!
Waar: Overal in de Zeeuwse natuur
Ga morgens vroeg op een rustige plek zitten, doe je ogen dicht en luister goed. Wat hoor je allemaal? Zouden de geluiden middags anders zijn? Of in de winter?
Waar: Op een rustige plek, dit kan in je tuin zijn maar ook op het strand, in de duinen, het bos, eigenlijk overal in de Zeeuwse natuur