In de zomer op avontuur...

Hieronder vind je een overzicht van alle avonturen die je in de zomer kunt beleven in de Zeeuwse natuur. Welke heb jij al gedaan? Vink ze af op je poster!

1. Ontdek de bruinvis

Bruinvis OosterscheldekeringHeb jij wel eens een bruinvis gezien? Het havenhoofd van Zierikzee is een van de beste plekken om bruinvissen te zien. Daar kun je ze ook horen, bij de bruinvisluisterpaal. Kijk voor meer informatie en goede op de website van Nationaal Park Oosterschelde.

Het hele jaar zijn er bruinvissen te zien. Op de website van Nationaal Park Oosterschelde vind je ook de bruinvisspotter. Heb je een bruinvis gezien dan kan je hem zetten op de ontdekkaart van de bruinvisspotter. Op deze kaart kan je gelijk zien of er nog meer bruinvissen in de buurt zijn. Hoe meer meldingen hoe groter de kans is om ze te zien!

5. Speel in de modder of struin door schorren en slikken

Speel in de modder of struin door schorren en slikkenZeeland heeft veel knusse standjes. Bij laag water valt op een aantal plekken een stuk strand droog en komt lekker vieze modder tevoorschijn. Daar kan je heerlijk in ravotten! En ben je vies? Spoel jezelf gewoon af in het water!

Ontdek onder begeleiding van een gids ook het Verdronken land van Saeftinghe of de slikken en schorren van Sint-Annaland.

6. Beklim de allerhoogste duintop van Zeeland

Het hoogste natuurlijke punt in Zeeland is een duintop op Wacheren bij Groot-Valkenisse. De top ligt op 51,81 meter hoogte en laat daarmee alle andere Zeeuwse hoogtepunten achter zich!

7. Bezoek een verdronken dorp

Zeeland heeft meer dan 200 dorpen die in de golven ten onder zijn gegaan: 'verdronken' dorpen. De meeste verdronken dorpen lagen aan de Oosterschelde en Westerschelde. Heb jij de Plompe Toren al eens beklommen? Die toren, vlakbij de haven van Burghsluis, is het enige wat over is gebleven van het verdronken dorpje Koudekerke.

9. Ga op zeehondensafari 

rondvaart zeehondjes natuurZeehonden spot je bij laagwater. Dan liggen ze te chillen op zandbanken. Wat zien ze er lief uit hè? Schijn bedriegt: het zijn echte jagers, met scherpe tanden!

Niets is leuker dan zelf zeehonden te zien. Dat kan bij de Brouwersdam, op de eilanden in het Grevelingenmeer, voor de kust van Cadzand, in de Westerschelde of in de Oosterschelde heel goed bij laag water. Dan liggen ze te zonnen en rusten op zandbanken, vlak bij een geul. 

Verschillende rondvaartboten van klein tot groot varen het hele jaar door naar de zeehonden. Ze zijn vanaf de boot goed te zien zonder dat ze verstoord worden. Kijk onder andere op de website van Nationaal Park Oosterschelde waar je een zeehondensafari kunt boeken in de Oosterschelde. 

10. Beleef de Zeeuwse nacht

's Nachts zijn er andere dieren actief Zeeuwse nachtdan overdag. Zie jij een vleermuis? Hoor jij een uil? Als je op een donkere nacht de gigantische sterrenhemel ziet, voelt het alsof je zelf even de ruimte invliegt. Even loskomt van de aarde. Zoek, als het 's avonds donker wordt, een open plek. Ga op je rug liggen en kijk naar de sterren!

De meeste Zeeuwse stranden en duinen zijn 's nachts donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen zien. Kijk bij Neeltje Jans uit over de Oosterschelde en zoek op de Veerse Dam een plek met uitzicht over het Veerse Meer. In het midden van Noord-Beveland of in het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen is het vaak pikdonker.

11. Bezoek het oudste stukje strand van Nederland

Ken je de Meester van der Heijden-groeve in Nieuw-Namen, Zeeuws-Vlaanderen al? Je vindt hier fossielen van maar liefst 3 miljoen jaar oud!

12. Vlieger op het strand

Knutsel je eigen vlieger! Dit heb je nodig: 

 • 2 houten stokjes: 1x 30 centimeter, 1x 20 centimeter
 • Mooi, licht papier (liefst vliegerpapier)
 • Touw
 • Plakband
 • Schaar
 • Versieringen

Als er maar wind staat, dan gaat je vlieger zeker de lucht in! Op alle stranden of op open plekken in Zeeland kan je vliegeren, houd wel rekening met je mede bezoekers op het strand. Bij elke strandovergang staat een bord met informatie en regels voor vliegeren op het strand. 

Speur naar sporen aan de waterlijn

In Zeeland stormt het vaak, vooral van de herfst tot en met het vroege voorjaar. Dan komt er van alles uit het water omhoog: afval, maar ook schelpen, wieren en zeesterren. Ook kun je eikapsels van roggen en haaien vinden. Je vindt ze niet in de vloedlijn, maar juist onderaan de duinen. 

13. Ga op zoek naar eikapsels van haaien, vleten en roggen. 

Op het strand 'de Kaloot' bij Baarland en het strand van Cadzand kan je de eikapsels van haaien, vleten en roggen vinden. Hoe ze eruit zien? Kijk hier voor een overzicht!

14. Zoek de mooiste schelpen en knutsel er iets moois van.

Op alle stranden in Zeeland vind je de mooiste schelpen. Knutsel een schelpenmobiel of je beplak een houten kistje met schelpen en je hebt je eigen schatkist gemaakt!

15. Zet je speurneus op en vind een haaientand 

Op het strand 'de Kaloot' bij Baarland en het strand van Cadzand kan je haaientanden vinden.

16. Ontdek het verschil tussen eb en vloed

Of het laag- of hoogwater is verschilt per plaats, per tijd en per dag. Dat heet het getij, eb en vloed. Zet een stok op de waterlijn. Ga na een half uurtje nog een keer kijken. Staat het water hoger of lager dan de stok?

17. Bouw een groot zandkasteel 

Hoe lang houdt jouw kasteel stand? Tip: begin met laagwater met bouwen, anders moet je wel heel lang wachten!

18. Ga op snorkeltocht!

Zet je snorkel op! Onder water zie je krukels grazen, wier waaien, krabbetjes lopen, garnalen scharrelen. Het beste zicht heb je bij hoogwater. Hoewel de lijst van snorkelplaatsen misschien wel eindeloos is, zijn dit onze favorieten:

 • Scharendijke (Grevelingenmeer)
 • Heerenkeet bij laag water (Oosterschelde)
 • Kerkweg Den Osse (Grevelingenmeer)
 • Geersdijk (Veerse Meer)
 • Rond de eilanden in het Grevelingenmeer, zoals Stampersplaat en Hompelvoet

Heb je nog niet zoveel ervaring? Ga dan altijd op pad met een ervaren gids. Kijk voor meer informatie over snorkelen in Zeeland op www.snorkelsafari.nl.

19. Maak een maaltijd met zeegroente 

Heb je wel eens zeekraal, lamsoor of zeewier geproefd? Maak een maaltijd klaar met deze echte zeegroente. Eet smakelijk!

Waar: Eigen zeegroente plukken mag alleen met een vergunning, maar je kunt ze tegenwoordig ook kopen in de supermarkt bij jou in de buurt!

Zoek Zeeuwse waterdiertjes

20. Krabbetjes vangen

krabben vangenMet een zelfgemaakte hengel vang je zo een krabbetje. Heb je er allebei één? Doe een krabbenwedstrijd! Welke krab is het snelst weer in het water? Tussen de stenen en paalhoofden op het strand, maar ook in de getijdenpoelen kan je heel goed krabben vinden. Je kunt ze het beste vinden bij laag water. 

21. Waterdiertjes zoeken met een schepnet

Haal je schepnet door het water en leeg 'm in een bak met water. Zo kun je de waterdiertjes rustig bekijken. 

22. Op zoek naar de zeepier

Zeepieren eten een heleboel zand. Alles wat in het zand leeft verteren ze. Is het laagwater, en vind jij een trechtertje en een hoopje zand? Dat heeft de zeepier gemaakt! 

Op alle stranden in Zeeland kan je ze vinden. Je kunt ze het beste vinden bij laag water

23. Zwem in de zoute golven

Zwem in de Oosterschelde, Westerschelde, het Grevelingenmeer of in de Noordzee. Kijk je wel uit voor de stroming?

Waar: Op alle stranden in Zeeland
Beste tijd: Juli t/m september, dan is het water het warmst

24. Kano of sup op de Zeeuwse wateren

Staand op een groot supboard, of zittend in een kano peddel je vooruit. Misschien zie je wel zeehonden onderweg!

Waar: Veerse Meer, Grevelingenmeer, Brouwersdam

Natuurontdekkingstocht op de fiets

25. Buitendijksfietsen

De dijken beschermen tegen het water. Op veel plekken kan je aan de buitenkant van de dijken fietsen. Een hele ervaring zeker als het hard waait.

26. Mountainbiken

Scherpe bochten, steile afdalingen en onverwachte obstakels. Stoere tochten waar je de natuur moet trotseren. Er zijn verschillende routes uitgezet door de hele provincie.

28. Ontdek de wondere onderwaterwereld zonder nat te worden.

Ga op je buik op een steiger in een haven liggen en kijk over het randje. Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles! Met je eigen onderwaterkijker zie je nog veel meer.

Waar: Overal waar een steiger is, bijvoorbeeld in havens 

29. Maak een onderwaterkijker

Knip de bodem van een plastic fles. Trek een doorzichtig stuk plastic strak over de opening. Plak het goed vast. Ga naar de waterkant en duw de kijker in het water. Kijk door de bovenkant van de fles. Wat zie je allemaal?

Waar: Aan de waterkant of op een steiger, bijvoorbeeld in havens 

30. Bouw mee aan de natuur

In het Kustlaboratorium in het natuurgebied Waterdunen kan je aan de slag met zand, water, slik en schelpen!

Waar: Aan de waterkant of op een steiger, bijvoorbeeld in havens 
Extra informatie: Kijk hier voor de openingstijden en meer informatie op de website van het Zeeuwse Landschap

31. Bezoek één van de Deltawerken

De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Welke heb jij al bezocht?

Waar: Oosterscheldekering, Veersegatdam, Zandkreekdam, Zeelandbrug, Oesterdam, Philipsdam, Grevelingendam, Brouwersdam, Markiezaatskade en Bathse Spuisluis

32. Beklim een Zeeuwse uitkijktoren

Bekijk het landschap door de ogen van een vogel. Klim op een uitkijktoren bij jou in de buurt. Breng elk seizoen een bezoek aan deze uitkijktoren. Hoe verandert het landschap? Welk seizoen vind jij het mooist? 

Waar: er zijn uitkijktorens in Sint Philipsland en Burgh-Haamstede. Maar beklim ook één van de vele vuurtorens en hoge duintoppen. Hoe ver kan jij kijken?

34. Bramen snoepen en jam maken

Jam en bramen zijn zoete smaakbommetjes in je mond! Pluk er nog een paar meer en maak je eigen jam.

Waar: Aan het einde van de zomer vind je heel veel bramen! Onder anders in het heggengebied bij Arnemuiden, de bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland of in de duinen. Let op! In de duinen mag je niet overal vrij wandelen. Pluk alleen de bramen aan de rand langs de aangelegde wandelpaden. 

36. Speel verstoppertje in de Zeeuwse bossen

De bossen zitten vol met goede verstopplekken! Wel eens omgekeerd verstoppertje gespeeld? Eén kind zit verstopt. Als je diegene vindt, ga je er stil bij zitten. Het spel is afgelopen als iedereen op de verstopplek zit. Degene die als laatste de verstopte plek vindt, heeft verloren.

Waar: Overal waar er bos is, bijvoorbeeld Boswachterij Westerschouwen, De Manteling in Oostkapelle,  Het Veerse Bos
Extra informatie: Als het maar droog is

37. Schatzoeken in de natuur

Elk seizoen zijn er andere schatten in de Zeeuwse natuur te vinden. Maak vier verschillende verzamelingen, één voor elk seizoen. Ga op zoek in de bossen, op het strand, in de duinen en vindt de mooiste schatten!

39. Bezoek een eendenkooi

Zeeland heeft nog 3 toegankelijke eendenkooien in Oostkapelle, Renesse en St. Philipsland. 

Eendenkooi StaatsbosbeheerWaar: 

 • De eendenkooi in St. Philipsland is te bezoeken via het Zeeuwse Landschap. Kijk hier voor meer informatie  
 • De eendenkooi 'Slikkebosch' in Oostkapelle bezoek je via Staatsbosbeheer. Kijk hier voor meer informatie
 • De eendenkooi in Renesse is in particulier bezit. Kijk hier voor meer informatie

Extra informatie: Bezoekers worden toegelaten onder begeleiding van een gids. Kijk op de website en/of stuur een mail voor een aanvraag.

40. Ga dauwtrappen

Als je dauwtrapt, ga je héél vroeg de natuur in. Zo kun je zien en horen hoe de natuur wakker wordt.

Waar: In het Veerse bos kan je wakker worden met een concert van karekieten, grasmussen, lijsters, roodborstjes en tuinfluiters. Maar je kunt ook in een ander bos, op het strand of vlakbij je eigen huis de natuur horen ontwaken.

41. Zoek Zeeuwse kriebelbeestjes 

In Zeeland zitten heel veel mooie insecten, zoals kevers en sprinkhanen. Kijk maar eens goed om je heen. Je kunt ook andere kriebelbeestjes vinden die geen insect zijn, zoals spinnen en duizendpoten. Gebruik een loeppotje, zo kun je ze goed bekijken.

Waar: Overal, kijk maar eens goed om je heen

bruine sprinkhaan

42. Loop het Zeeuwse Dierenvriendjespad

Welke bijzondere beestjes kun jij vinden én nadoen? Loop het Dierenvriendjespad bij Braakman Boerderij, Boswachterij Westerschouwen of Tholen.

Waar:

 • Braakman Boederij in Biervliet te bezoeken via Staatsbosbeheer. Klik hier voor meer informatie.
 • Boswachterij Westerschouwen te bezoeken via Staatsbosbeheer. Klik hier voor meer informatie. 
 • Tholen te bezoeken via Staatsbosbeheer. Klik hier voor meer informatie. 

Extra informatie: Niet alle dierenvriendjespaden zijn het gehele jaar geopend. Kijk op de website van Staatsbosbeheer wanneer je het pad kunt lopen.

43. Maak een natuurselfie

Misschien lukt het wel om met een flamingo, zeehond of boomkikker op de foto te gaan. Zonder dat hij het merkt natuurlijk! 

Waar: Overal in de Zeeuwse natuur 

46. Zoek naar Zeeuwse kabouters

Volg het kabouterpad en ga op zoek naar kaboutersporen bij de Braakman Boerderij of Boswachterij Westerschouwen.

Waar: Kijk hier voor meer informatie over het kabouterpad bij de Braakmanboerderij of Boswachterij Westerschouwen

47. Vlieg als een vlinder

Ga in de zomer naar het vlinderbelevingspad in de Zwaakse Weel. Heb je de distelvlinder, citroenvlinder en atalanta al gespot?

Waar: Het vlinderbelevingspad in de Zwaakse Weel in de Zak van Zuid-Beveland. Kijk hier voor meer informatie.

47. Loop op blote voeten

Voel het zand tussen je tenen of het natte gras onder je voeten. Doe je ogen dicht en leer kijken met je voeten.

Waar: Blotevoetenpaden zijn er bij de Zwaakse Weel en Het Zwin. Kijk hier voor meer informatie over het blotevoetenpad bij de Zwaakse Weel en Het Zwin.

49. Maak muziek met natuurinstrumenten

Trommel op een boomstam, kets stenen tegen elkaar, of fluit op fluitenkruid, een grassprietje of een schelp. Met je natuurvondsten maak je de mooiste muziek! 

Waar: Overal in de Zeeuwse natuur

50. Luister naar de natuur

Ga morgens vroeg op een rustige plek zitten, doe je ogen dicht en luister goed. Wat hoor je allemaal? Zouden de geluiden middags anders zijn? Of in de winter?

Waar: Op een rustige plek, dit kan in je tuin zijn maar ook op het strand, in de duinen, het bos, eigenlijk overal in de Zeeuwse natuur.