Vogels
maandag13jan2020

Nationale Tuinvogeltelling

Op 24, 25 & 26 januari 2020 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Doe jij mee?

Hoe werkt het?

Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.

  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*

  3. Je telling geeft je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling 2019

In 2019 heeft de huismus gewonnen met 204.235 tellingen. Zo won de mus op het tweede jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de Vink. Ben jij ook zo benieuwd welke vogels er dit jaar het meeste worden waargenomen? 

Huismus-TuinvogeltellingVoor herkenningstips, leuke weetjes, de tellijst en gratis lesmateriaal voor scholen kan je terecht op de website van de Tuinvogeltelling. Ook worden er door IVN vele leuke vogelactiviteiten georganiseerd bij IVN. 

Boomklever-Tuinvogeltelling