Helden van de herfst
Paddenstoelen
dinsdag11okt2016

Het grootste levende organisme op aarde

Als het grootste levende organisme op aarde niet de 30 meter lange blauwe vinvis is, wat zou het dan wel kunnen zijn? Het antwoord zal je hoogstwaarschijnlijk verbazen.

Zo groot als 1665 voetbalvelden

Het blijkt namelijk dat de recordhouder voor het grootste levende organisme iets is wat er veel minder spectaculair uit ziet, maar wat veel groter is dan de blauwe walvis: namelijk een schimmel. En niet zomaar een schimmel, maar een Honingschimmel. Deze zogenaamde Honingschimmel leeft in de Blue Mountains in Oregon Amerika en beslaat nu maar liefst 965 hectare grond. Dit is even groot als 1665 voetbalvelden!

Nachtmerrie van de tuinier

HoningzwamDe naam Honingschimmel is de naam die gegeven wordt aan verschillende soorten schimmels in de Armillaria. En alhoewel sommige soorten goedaardiger zijn dan anderen, koloniseren en doden deze schimmels allerlei verschillende bomen, waardoor ze de bijnaam ‘tuiniers nachtmerrie’’ hebben gekregen.

De schimmels binnen de Armillaria familie zorgen voor groepjes eetbare geelbruine paddenstoelen die boven de grond groeien. De naam Honingzwam of Honingpaddenstoel danken ze dan ook aan hun kleur, niet aan hun smaak. Er zijn echter mensen die beweren dat ze een zoete nasmaak hebben. Deze paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een veel groter deel van het organisme dat zich ondergronds verspreid. Ondergronds bestaat het organisme vooral uit platte, veterachtige structuren. Deze zijn bedoeld om nieuwe voedselbronnen op te sporen. Tezamen vormen ze het mycelium.

Ontdekking

Onderzoekers ontdekten de enorme omvang van de Armillaria voor het eerst in 1992, nadat twee enorme exemplaren werden gevonden in Amerika. De eerste leeft in Michigan en is maar liefst 1500 jaar oud. De tweede is wel 600 hectare groot en werd gevonden in het zuidwesten van Washington. Onderzoekers konden hun ogen niet geloven toen ze een paar jaar later een exemplaar vonden wat nog vele malen groter was. Toen in 1998 in het bos van Oregon zoveel bomen stierven, werd er een onderzoek uitgevoerd. Wat bleek? De bomen bleken bijna allemaal geïnfecteerd met de schimmelsoort. Verder onderzoek wees ook uit dat de grootste afstand tussen de geïnfecteerde bomen bijna vier kilometer was. Hieruit kon worden opgemaakt dat de schimmel een gebied van 9,6 vierkante kilometer besloeg. Bovendien werd het organisme op 2400 tot 8650 jaar oud geschat.

Discussie

De ontdekking van dit organisme deed wel een discussie opnieuw opwaaien. Namelijk over de vraag wanneer iets één individueel organisme genoemd mag worden. Dit werd vervolgens gedefinieerd als een groep met genetisch identieke cellen die met elkaar communiceren en een gemeenschappelijk doel hebben. De ontdekking in Oregon voldeed aan deze eisen en mag daardoor het grootste levende organisme ter wereld genoemd worden.

Lees het orginele Engelse bericht hier