Helden van de herfst
Paddenstoelen
woensdag16nov2016

De paddenstoel, een echte held

Behalve Batman en Superman, kent de wereld nog meer superhelden. Namelijk de bodemschimmels, te herkennen aan hun bovengrondse paddenstoelen. De superkrachten die zij bezitten zijn niet mis. Zo kunnen ze ontzettend goed opruimen, voedsel produceren, water bergen én zijn zij van grote waarde voor de gezondheidszorg.

De kracht van bodemschimmels

Één van de redenen dat bodemschimmels ontzettend waardevol voor de bodem zijn, is dat zij echte opruimers zijn. Ze ruimen namelijk organisch materiaal op, zoals bladeren en dode wormen. De bodemschimmel doet dit met zijn plaksporen of harpoenachtige draden. Zonder de bodemschimmels zou het maar een rommeltje zijn.

Behalve dat ze rommel opruimen, zetten ze dit organische materiaal namelijk ook om in voedsel voor planten en andere bodemorganismen. Hierdoor zijn sommige organismen zelfs erg afhankelijk van hen. Sommige bomen bijvoorbeeld; zij groeien alleen in aanwezigheid van de bodemschimmels. Zorgzaam als de bodemschimmel is, transporteert hij fosfor en andere voedingstoffen vanuit de bodem naar de boomwortels, in ruil voor koolstof en energie. Ook bepaalde insecten zijn maar wat graag in de buurt van bodemschimmels. Op die manier worden de larven gevoed, of zelfs een hele kolonie. 

Wist je trouwens ook dat bodemschimmels ook een waterbergende functie hebben? Hun kleverige draden houden gronddeeltjes samen. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat bij heftige regenval, de bodem op zijn plek blijft en niet zomaar wegspoelt.

Tot slot zijn bodemschimmels van onschatbare waarde voor de farmaceutische of agrochemische sector. Bodemschimmels zijn namelijk een bron van waaruit o.a. antibiotica wordt geproduceerd.

Bodemhelden

Binnen de campagne bodemhelden, van de Vlaamse overheid en partners, zijn bodemschimmels en bijbehorende paddenstoelen benoemd tot ware bodemhelden. De campagne is opgezet om bewustzijn rondom bodembescherming en bodemverontreiniging te vergroten.