Moestuinieren
dinsdag29mrt2016

Zo snel kan het gaan

Moestuinexpert Dorthy

Op de vensterbanken begint het weer vol te raken met bakjes en potjes waarin allerlei plantjes staan te kiemen. Ik kijk het de grond uit! Niet alleen groentes maar ook diverse bloemen. De soort waar ik me altijd over verwonder is de lobelia. De zaadjes zijn zo ongelooflijk klein dat ze echt niet te doseren zijn in een zaaibakje. De kiemplantjes zijn ook van die minuscuultjes. Daarnaast lijken de bietenzaden enorm! Die kun je goed één per potje zaaien, want er komen meerdere plantjes op uit dat ene bietenzaadje. Rara, hoe kan dat? Een bietenzaadje is eigenlijk een kluwen zaden waardoor je ze altijd moet uitdunnen.

Voor het IVN Moestuintje Journaal ben ik bezig geweest met verspenen. Wat verwarrend kan dat zijn! Verspenen, verpotten, verplanten... Wat is het verschil? Bij verspenen haal je een kluitje te dicht op elkaar staande kleine plantjes uit elkaar en geeft ze ieder een ruimer plekje waar ze door kunnen groeien tot ze naar hun definitieve groeiplek gaan. Dan verplant je ze naar die plek, ook wel 'uitplanten' genoemd om het nog wat ingewikkelder te maken ;)

Verpotten is de plant van de ene pot naar de andere overzetten. Vaak is dat een grotere pot waar de plant weer verder kan groeien. In ieder geval is verspenen het meest priegelige werkje van de drie. Kwetsbare jonge plantjes uit elkaar halen. Hoe klein je handen ook zijn, ze zijn altijd te groot. Het helpt om de aarde of het hele potje goed te doordrenken met water. Dan scheurt het potje makkelijk en valt het kluitje aarde zo uit elkaar. Voorzichtig uit elkaar halen dat kluitje en dan zie je hoe zo'n mini-plantje, in dit geval andijvie, toch al een heel wortelstelsel heeft. Gauw overzetten naar een al klaarstaand potje. Ook de bieten en tijm zijn verspeend. En staan in de muurkas bij de overwinteraars en de tuinbonen. 

Wat een beetje zon en temperaturen boven het vriespunt al niet kunnen doen. De raapstelen in de kas gaan daardoor als een speer. Knalgroen staan ze te lonken. Die gaan vandaag de stamppot nog in! Dat wordt lekker voorjaar op het bord.

Zo snel kan het gaan