Moestuinieren
vrijdag01jul2016

Oogsttijd is begonnen!

Moestuinexpert Leo

Afgelopen woensdag zijn we weer naar de tuin geweest en hij staat er fleurig bij. Er was maar weinig onkruid, dus dat werkje was zo gedaan. Voor het eerst dit jaar hebben we frambozen geoogst, er waren er nog niet zo heel veel. Ze waren wel heel zacht en ze smolten op je tong: heerlijk zoet! De struik zit nog vol frambozen die nog rijp moeten worden - die zijn voor ons oogstfeest.

Ook hebben we radijsjes en erwtjes geoogst, snijsla gesneden en aardbeien geplukt. De paksoi is gaan bloeien, dat heet bij moestuiniers 'doorgeschoten'. We waren te laat met oogsten. Omdat bloeien de plant veel energie kost is de smaak dan wat minder. Jammer, volgend jaar beter opletten dus!

De bijen en zweefvliegen waren er wel erg blij mee. Die smullen van de nectar uit de bloemen. Weet je hoe je zweefvliegen kunt herkennen? Ze vermommen zich als wespen om je af te schrikken, maar steken kunnen ze niet. Anders dan bij wespen zweven ze in de lucht, ze blijven op dezelfde plek hangen.

Ook de goudsbloemen en het komkommerkruid bloeien. Die laten we staan. Én omdat ze zo mooi zijn én omdat je de kroonblaadjes (dat zijn de gekleurde blaadjes) kunt eten. Lekker voor in een kleurige zomerse salade! Oosttijd is een heerlijke tijd. We hebben hard gewerkt, en nu worden we beloond met groente en met fruit. Smullen!