Moestuinieren
donderdag12mei2016

Onkruid wieden en kruiden oogsten

Moestuinexpert Leo

Door het warme weer van afgelopen weken is er veel veranderd in de moestuin. De sla komt op, de tunnel kan worden afgebroken, want het is ijsheiligen geweest, de laatste (radijs)zaden gaan de grond in en de snijbiet kunnen we al oogsten. In de wormenbak was nog niet veel te zien, omdat we de bak niet verduisterd hadden. Wormen houden niet van licht en zullen dan niet achter het glas verschijnen. We hebben de bak verduisterd en weer teruggezet, volgende week beter?

Wat ook heel goed groeit met dit weer is…. onkruid! Eigenlijk is onkruid geen aardig woord. Het wil alleen maar zeggen dat de planten spontaan opkomen en je ze niet zelf hebt geplant. Ook die planten hebben recht op een bestaan. Bij ons komt er veel komkommerkruid en goudsbloem op, die hebben zich flink uitgezaaid vorig jaar. Het zijn hele leuke bloemen, maar we hebben ze niet bewust gezaaid en ze staan (te) dicht op de moestuinplanten. De bloemen nemen daarom voedsel en water weg dat voor de moestuin is bestemd. Wieden dus!

Na een zonnige middag in de moestuin hebben we kruiden geoogst voor een heerlijk kruidenkaas.

Recept Kruidenkaas

  • 1 bakje roomkaas
  • Gewassen en fijngeknipte kruiden uit de moestuin. Wij hebben gekozen voor een mix van bieslook, oregano, munt en citroenmelisse.
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • Snuifje zout en peper
  • Crackers of toastjes

Roer goed door elkaar en smeer op een cracker of toastje. Smullen maar!

Onkruid wieden en kruiden oogsten