Moestuinieren
donderdag14apr2016

Eten voor moestuin en groep

Moestuinexpert Leo

Eindelijk is het zover! Daar komen vijf kinderen aangelopen, de meesten ken ik nog van vorig jaar. Bij het voorstelrondje vragen we 'Wat is je lievelingsgroente?'. Verrassend genoeg noemen ze spinazie en spruitjes. Ik dacht dus dat kinderen dat helemaal niet lusten.

We gaan deze ochtend aan de slag met compost. Wat gaat er in compost? Wie maakt compost en wat doen we ermee? De groenten van vorig jaar hebben veel van de voedingsstoffen uit de moestuin ‘opgegeten’, dus we moeten ervoor zorgen dat er weer groeistoffen in de aarde van de moestuin terugkomen. Dan kunnen de nieuwe planten daar weer van gaan groeien.

Compost wordt gemaakt door een kleine beestjes (bacteriën) en kleine plantjes (schimmels). Eerst moet het plantenafval echter kleiner gemaakt worden door bodemdiertjes, zoals slakken, wormen, miljoenpoten en pissebedden. Bij de composthoop vangen we behalve de ze bodemdiertjes ook een duizendpoot. Dat is een 'rover' die ervoor zorgt dat er weer niet teveel bodemdiertjes komen.

Om het belangrijke werk van de wormen te kunnen zien, hebben we een oud aquarium gevuld met lagen donkere grond en lagen wit schelpenzand. De kinderen hebben in de moestuin wormen gevangen voor in de wormenbak. Bovenop hebben we bladeren gelegd. Het aquarium staat nu in een donker hoekje. Over vier weken kunnen we zien wat de wormen allemaal voor een werk hebben verzet.

Omdat we aan het eind van de middag gezamenlijk heksensoep willen eten en er alleen bieslook in de moestuin te oogsten is, moeten we opzoek naar kruiden die hier in het wild groeien. Zevenblad, brandnetel, bloempjes van de madelief en daslook. Bouillon en lettervermicelli maken het af. De heksensoep (met soepstengels) smaakt zo goed, dat de pan helemaal wordt leeggegeten. 

Eten voor moestuin en groep