Het Woldhuis
IVN
maandag12nov2018

Woldhuis in de steigers!

Zonnepanelen, een grondige opknapbeurt en een nieuw op te richten coöporatie voor een werk-leerbedrijf, het Woldhuis met het daarbij behorende landgoed Woudhuis slaat een nieuwe weg in. Over een jaar is het ‘Sinterklaashuis’ net buiten Apeldoorn niet alleen de plek voor natuureducatie door IVN, maar ook een plek voor feesten, bruiloften, vergaderingen en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Komende maanden starten we de verbouwing op Het Woldhuis in Apeldoorn. De verwachting is, dat dit medio april 2019 klaar zal zijn.  Tien jaar geleden waren er al plannen voor het Woldhuis, maar die zijn met de komst van de crisis destijds op een lager pitje gezet. De afgelopen twee jaar is daar nieuw leven in geblazen. Een deel van het pand is in de jaren tachtig erbij gebouwd, en dat is nu echt aan vernieuwing toe.’’

Op verschillende moodboards (te bezichtigen in het huis) wordt zichtbaar hoe het Woldhuis er na de verbouwing uit komt te zien. De slaapzalen worden intiemer, de grote zaal beneden krijgt bijvoorbeeld een grote vitrinekast waarin alle opgezette dieren die worden gebruikt bij de natuurlessen, tentoongesteld en de entree wordt uitgebreid. De natuur is een duidelijke inspiratiebron, in de schetsen komt veel hout als gebruikt materiaal terug.

Er wordt echt een forse impuls aan het landgoed gegeven. De gemeente investeert een groot deel om het pand te verduurzamen en gebruiksklaar te maken, IVN investeert en vanuit verschillende fondsen komt ook nog een een flink bedrag beschikbaar voor de aanpak van het erf.  Op het pand en omliggende gebouwen is er ruimte voor zestig tot honderd zonnepanelen, en daarnaast gaan we meedoen met het Buurtstroomproject van energiecoöperatie DeA. We kopen veertig zonnepanelen die op Het Kristal liggen. Ook daarmee hopen we de samenwerking aan te gaan met de scholen die in het Kristal zitten. Daarmee zijn we er nog niet, maar we komen een heel eind met het doel om energieneutraal te worden.’’

Beheer landgoed

Natuurmonumenten krijgt per 1 januari 2019 het landgoed in beheer.  Op dit moment zie je niet echt meer dat het een landgoed is, er staan nergens meer borden of toegangshekken. Het karakter van het landgoed moet weer terugkomen. Het onderhoud van de bossen wordt straks gedaan door medewerkers vanuit zorginstelling ’s Heerenloo en stagiairs van de Onderwijsspecialisten, aangestuurd door het Werk-Leerbedrijf Campus Woudhuis (door laten linken naar https://campuswoudhuis.nl/)

Foto/ontwerp komt van ARCHITECTENBUREAU  VAN  ERKEN  CALANDT