Ga mee op avontuur

Kom je mee op avontuur in de bossen? Maak je eigen maaltijd klaar in de buitenlucht op houtvuur, bagger door een sloot en ga op onderzoek naar onbekende planten en dieren. Speciaal ontwikkeld voor groep 4 t/m 8 van het primair onderwijs. Leerlingen leren met hoofd, hart en handen over de natuurkringloop en de rol van de mens daarin. Een natuurkamp geeft een belangrijke impuls voor kinderen en hun relatie met de natuur.

Tijdens de week zijn leerlingen volop actief aan de slag in de natuur. Voorbeelden van activiteiten zijn:

 • Boswachter helpen: o.a. bomen vellen, nestkastjes controleren, baggeren door het bos
 • Overleven in de natuur: o.a. hutten bouwen en op zoek naar eetbare planten
 • Koken op vuren: zelf vuur maken om pannenkoeken te bakken en appels te poffen
 • Onderzoeksdag: op pad om je favoriete natuurthema te onderzoeken
 • Op zoek naar beestjes in het water en in het bos

Meisje met zaag“De doelgerichte opdrachten laten kinderen de natuur beleven zonder dat het direct heel erg schools wordt. Ze doen kennis op door praktische proefjes en ontdekkingen. Ook ontdekken kinderen andere talenten van zichzelf en van anderen.”

 

Danny de Ridder, Adjunct Directeur CBS De Wissel, Vlissingen


 

Leeropbrengsten van een natuurkamp

Het natuurkamp sluit nauw aan bij SLO leerdoelen 37, 39, 40 en 41. Ook ontwikkelen kinderen diverse 21st century skills en onderzoeksvaardigheden: informatievaardigheden, creatief denken en handelen, probleemoplossend denken en handelen, communiceren en samenwerken. Een natuurkamp speelt in op verschillende leerstijlen. Kinderen die cognitief minder sterk zijn komen extra goed tot hun recht.

Onderzoekend leren met hoofd, hart en handen

Onderzoekend leren staat in alle activiteiten centraal, passend bij de nieuwsgierigheid van kinderen. Er is zelfs een speciale ‘onderzoeksdag’. Die dag kiezen leerlingen zelf een onderwerp uit waar ze meer over willen weten. Zij stellen in groepjes een onderzoeksplan op en gaan vervolgens met de benodigde onderzoeksmaterialen aan de slag. Ter afsluiting presenteren ze hun bevindingen aan elkaar.

Directe ervaringen zijn van essentieel belang voor effectief leren en gedragsverandering. Het natuurkamp speelt in op meervoudige intelligenties en verschillende leerstijlen. Leerlingen leren er niet alleen met hun hoofd. Daardoor komen leerlingen die cognitief minder sterk zijn vaak extra goed tot hun recht.

Positieve groepsprocessen

Het verblijf op Het Woldhuis draagt bij aan positieve groepsvorming en stimuleert samenwerking. Er is ruimte voor diversiteit in competenties, leerstijlen en gedragsstijlen. Er wordt veel samengewerkt en samen beleefd. Klasgenoten leren elkaar op een andere manier kennen. Bij het kampvuur ontstaan vaak vriendschappen voor het leven.

Ook leraren leren!

Het natuurkamp is ook voor leerkrachten leerzaam: zij doen didactische vaardigheden en inspiratie op voor natuuractiviteiten in de schoolomgeving. Bovendien faciliteert Het Woldhuis de leerkrachten en begeleiders met een geheel verzorgd, prettig verblijf. Zo kunnen zij zich helemaal richten op de kinderen en genieten van het kamp.

Kind in sloot“Het programma is vorm te geven en aan te passen naar eigen wens, zodat het optimaal aansluit bij de leerlingpopulatie. Het biedt bovendien goede aansluiting op de natuureducatie op school.”

 

Mandy den Teuling, Docent Basisschool de Poolster, Berkel en Rodenrijs

 

 

 

Verzorging op maat

 • We bieden een opgebouwd programma van 3 tot 5 dagen, waardoor kinderen steeds meer in contact komen met de natuur en deze ook zelf gaan ontdekken.
 • Elk programma is echter maatwerk: er is keuze uit vele activiteiten.
 • Waar gewenst kan IVN ondersteuning bieden bij de uitvoering van de activiteiten.
 • Tijdens het verblijf kan gebruik gemaakt worden van diverse onderzoeksmaterialen die aanwezig zijn in Het Woldhuis.
 • Onze huiskok zorgt voor ontbijt, lunch en diner. Vanzelfsprekend houden wij rekening met dieetwensen.
 • Reis in stijl en kom in de stemming met de voordelige IVN Natourbus

Meer weten of een offerte aanvragen? Neem direct contact met ons op.

Kinderen met boomstammen