WoesteLand
Recreatie
Vanaf
dinsdag27dec201617:00

In dyk yn 'e kwelder

WoesteLand winterweek

In oude tijden vormden de stromingen van de zee zandplaten die zo hoog werden dat in de ontstane luwte veen ontstond. Terwijl de zee al was begonnen met het wegslaan van het veen kwamen mannen in grijze pijen op het eiland aan. De monniken legden dijken aan en bebouwden het land. Zo ontstond de naam: schier betekend grijs en oog betekend eiland, het eiland van de grijze monniken. In de loop der tijden verloor het klooster de macht over het eiland, maar sinds kort leven er opnieuw monniken op Schiermonnikoog, onze bestemming voor deze winter.

We gaan het deze week hebben over de relatie tussen de mens en de natuur op Schiermonnikoog. Hoe hebben mensen het eiland eigenlijk veranderd? Wat is het effect van de dijken? Wat doet de veeteelt met het eiland? En waarom is er een naaldbos op een Waddeneiland?
Hoe heeft het eiland de mensen veranderd? Waarom spoelen er zoveel bakstenen aan op het strand? En waarom is het Schiermonnikoogs aan het uitsterven?

Ook nu hebben mensen grote invloed op Schiermonnikoog. In de polder zijn nog zeven boeren en ook in de kwelder grazen koeien. De natuur wordt beheert door natuurmonumenten, voor wie wij ook aan de slag zullen gaan. Maar waarom is het werk dat we doen eigenlijk zo belangrijk?

Hoe zullen mensen Schiermonnikoog in de toekomst beïnvloeden? De eilanders maken zich grote zorgen over plannen over een mogelijk booreiland voor de kust van Schiermonnikoog. En wat de stijging van de zeespiegel zal betekenen voor het eiland is onzeker.

We verblijven van 27 december t/m 2 januari bij boer Piet. We zagen en snoeien met Natuurmonumenten voor het natuuronderhoud op het eiland, drinken warme chocolademelk en spelen spellen of kletsen onder een avontuurlijke wandeling. Iedereen tussen de 16 en 30 jaar is welkom.

Aanmelden en meer informatie? Hier!

Vragen: info@woesteland.nl 

Algemene informatie

dinsdag 27 december 2016 - 17:00 tot zaterdag 2 december 2017 - 15:00
Locatie: 
boerderij
Heereweg 2
Schiermonnikoog
Nederland
Extra Informatie: 

Dit is een zogenaamd "inval-kamp", dat betekent dat je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Je kunt één nachtje blijven, maar ook zes nachten. Geef je wel van te voren op, want er is maar een beperkt aantal bedden. Geef bij je aanmelding ook even aan welke nacht(en) je komt. Dan kunnen wij een bed voor je vrij houden.

- We verblijven bij Boer Piet in de kampeerboerderij. We slapen dus gewoon binnen in bedden. Als je buiten wilt slapen moet je zelf een matje meenemen.
- We eten vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. We houden rekening met allergieën en diëten. Geef het bij je aanmelding wel aan als we ergens rekening mee moeten houden.
- Wil je korting? Neem dan iemand mee die nog niet eerder bij een WoesteLand activiteit is geweest, dan krijgen jullie allebei tien euro korting. Geef bij je aanmelding aan dat je iemand meeneemt en wie.

Contactpersoon: 
Google Maps image