Zuid-Holland
Kind & Natuur
donderdag26mrt2020

Scholen ontvangen bijdrage voor realisatie voedselplek op het schoolplein

De schoolpleinen van twee Zuid-Hollandse scholen worden binnenkort een stukje groener. Met de ontwerpwedstrijd voedselplekken wonnen de scholen €1.000,- voor de realisatie van een voedselplek. Zo kunnen leerlingen buiten leren en ontdekken hoe voedsel groeit: een startpunt voor een gezonde leefstijl. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van IVN Zuid-Holland, met steun van Jong Leren Eten Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland.

Winnende scholen

De winnende scholen zijn SmdB de Wegwijzer en OBS de Tuimelaar, beiden uit Nieuw Lekkerland. De Wegwijzer plant fruitstruiken en fruitbomen met het gewonnen bedrag en OBS de Tuimelaar legt moestuinbakken aan, waarin groepen hun eigen groenten en kruiden gaan kweken. De moestuinbakken van OBS de Tuimelaar zijn maar een klein onderdeel van hun plannen. Zij zijn bezig met een groter plan om het schoolplein ingrijpend te veranderen en te vergroenen.

Schoolpleinen als speel- en leerplekken

Buiten zijn en buiten leren stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Veel schoolpleinen zijn echter opvallend leeg en versteend. Uit onderzoek blijkt ook dat 43% van de kinderen het schoolplein in hun buurt saai vindt. En daar is wat aan te doen! Een groen schoolplein biedt een plek waar kinderen gevarieerder kunnen spelen, maar is tegelijkertijd ook een buitenlokaal geschikt voor dagelijks onderwijs waaronder voedselonderwijs.

Groene Revolutie Schoolpleinen

De ontwerpwedstrijd voedselplek is georganiseerd in het kader van het programma Groene Revolutie Schoolpleinen. Een initiatief van IVN Natuureducatie. Onze ambitie is om in één schoolgeneratie alle schoolpleinen in Zuid Holland te vergroenen en te benutten als speel- en leerplek.