Win-winsituatie
Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie voor de provincie Zuid-Holland: ‘Verduurzaming van bedrijventerreinen is essentieel voor een toekomstbestendige economie. Door groen en innovatief te ondernemen, versterken we niet alleen onze lokale gemeenschappen, maar dragen we ook bij aan de biodiversiteit en een gezonder Zuid-Holland. Een groen bedrijventerrein stimuleert het blokje om tijdens de lunchpauze. Een win-winsituatie dus. De drie bedrijventerreinen in Zuid-Holland gaan een belangrijke ambassadeursrol vervullen en worden hét voorbeeld voor heel Nederland. Met elkaar maken we op deze manier het verschil.’
De drie bedrijventerreinen in Zuid-Holland, die gaan deelnemen aan het programma, worden ook door de selectiecommissie van Werklandschappen van de Toekomst geroemd om hun ambities. ‘Deze bedrijventerreinen kiezen bewust voor de rol van koploper. Hoewel nog niet alles bekend is over het programma dat we samen gaan doorlopen, hebben zij alle vertrouwen in de meerwaarde voor de aanwezige bedrijven op het terrein. Als selectiecommissie hebben we niet alleen naar de schriftelijke indiening van de aanvragen gekeken; we hebben de locaties ook bezocht. Zo konden we tijdens goede dialogen ons beeld compleet maken,’ aldus voorzitter Laurens de Lange van de selectiecommissie Werklandschappen van de Toekomst.
Noodzaak
Dat bedrijventerreinen in transitie gaan, is op alle fronten hard nodig. Veel terreinen zijn niet klimaatbestendig. Op zomerse dagen is het er snikheet en bij flinke regenval is er al snel sprake van hevige wateroverlast. Dit zorgt voor schade aan wegen en gebouwen. Daarnaast geldt voor de meeste bedrijventerreinen dat het onaantrekkelijke, grauwe werklocaties zijn. Slechts één procent van de honderdduizend hectare aan bedrijventerrein bestaat uit natuur. Ook voor de biodiversiteit valt er dus veel te winnen.
Proeftuinen
De afgelopen maanden meldden zich in heel Nederland 43 bedrijventerreinen aan voor het programma. Daaruit heeft de werving -en selectiecommissie vier Living Labs en acht Ambassadeursterreinen gekozen. Op de Living Labs, die fungeren als een soort proeftuinen, wordt vooral onderzoek verricht en zullen uitvindingen worden getest. Zo zal er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers.
Op de Ambassadeursterreinen zullen de geteste innovaties breed worden toegepast, zodat zij kunnen gaan gelden als inspirerende voorbeeldlocatie voor een Werklandschap van de Toekomst.
‘Nieuw normaal’
Werklandschappen van de Toekomst is een brede coalitie van organisaties die zich inzetten voor een transitie naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. De missie van Werklandschappen van de Toekomst is dat binnen acht jaar duizend bedrijventerreinen in ons land stappen aan het zetten zijn naar een duurzame, gezonde en groene toekomst. Om deze beweging te versnellen, wordt samengewerkt met provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen zelf en andere stakeholders. Samen wordt gewerkt aan onderzoek, innovatie en kennisdeling om uiteindelijk te komen tot een ‘nieuw normaal’.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Werklandschappen van de Toekomst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief