Over de Zwinstreek

Welkom in de Zwinstreek, een unieke regio aan zee op de grens van Vlaanderen en Nederland, waar strand en polders elkaar ontmoeten. 

De Zwinstreek is voor bewoners een prachtige ‘achtertuin’ en voor recreanten dé reden om het gebied te bezoeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos voor dit gebied met een rijke natuur, cultuur, historie en diverse streek- en hoeveproducten. 

In de Zwinstreek is de natuur sterk aanwezig; planten- en diersoorten gedijen in een aangenaam zeeklimaat. Het is niet voor niks dat het Zwin hierdoor ook wel de luchthaven voor trekvogels wordt genoemd. Jaarlijks trekt het gebied namelijk honderdduizenden vogels aan. Dit komt ook omdat het poldergebied een rijke flora en fauna kent. 

Daarnaast kent het gebied een grote geschiedenis. Door de jaren heen is het gebied enorm veranderd. Deze ontwikkeling zet zich gelijk nog steeds door met het plan 'Het Zwin in verandering' met de verbreding van de Zwingeul. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel cultuur, historische kenmerken terug te vinden in het landschap.