Vergroenen met ‘Natuur in de buurt’

Wil je als buurtbewoner, school, gemeente of organisatie een buurt vergroenen? Dan helpen we je bij IVN graag. Samen zorgen we voor meer natuur in de buurt, zodat iedereen er gezonder en prettiger kan leven.

Elke buurt verdient vergroening! De meeste Nederlanders wonen in een stadsbuurt of dorpskern. Naar bossen en andere grote natuurgebieden moet je vaak op de fiets, met het OV of de auto. Maar natuur vind je ook in je eigen buurt. Denk aan parken, buurttuinen, een natuurspeeltuin of je eigen tuin!

Groen en stad

Zeker in de stad missen buurtbewoners vaak natuur in de buurt. In veel steden ontstaat in de zomer hittestress: warmte die tussen al het asfalt en steen blijft hangen. Ook kunnen straten na een flinke regenbui blank staan omdat het water niet weg kan.

Toch gaat groen en stad prima samen. Als je maar op een slimmer manier natuur aanlegt. Denk aan het planten van bomen, waardoor jouw straat in de zomer aangenaam koel blijft. Of je tegels in de tuin vervangen door groen zodat de afwatering beter verloopt.

Groen ontstresst

Het vergroenen van een buurt heeft naast het verminderen van hittestress en wateroverlast nog meer voordelen. Onderzoeken laten zien dat groen ontstresst. Met genoeg natuur in de buurt blijven mensen daardoor gezonder en misschien ook wel vriendelijker.

Op veel plekken is er gelukkig al best wat natuur te vinden. Maar als je goed kijkt, zie je dat veel kansen nog onbenut zijn. Ook is het groen vaak nog niet toegankelijk gemaakt, waardoor buurtbewoners er weinig of geen gebruik van maken. Zonde!

IVN helpt vergroenen

IVN helpt buurten te vergroenen en buurtnatuur beleefbaar te maken. We doen dit met heel praktische projecten, zoals Operatie Steenbreek, Groen aan de Buurt en Tiny Forest. In elk project organiseren we samen met de buurt concrete activiteiten voor vergroening en natuurbeleving. Ook natuureducatie is een vast onderdeel. Dit alles doen we samen met duizenden vrijwilligers.

Doe mee!

Voor elke buurt heeft IVN projecten die vergroenen. Je kunt meedoen als individu, buurtorganisatie, gemeente, school of andere organisatie. Laat het ons weten als je ideeën hebt. De producten, onderzoeken en tips die we verzameld hebben, kun je op onze site downloaden.

Ontdek aan welke projecten jij kan meedoen