Met aandacht de natuur in

Als we ons in de natuur bevinden en er échte aandacht aan schenken, groeit onze verbinding met de natuur. Onderzoek heeft bewezen dat natuurlijke patronen onze hersenen meer stimuleren dan patronen uit omgevingen die door mensen gebouwd zijn. Met andere woorden: de stad verveelt en de natuur fascineert.

Zo is de kroon van een boom voor onze hersenen een prettige puzzel, dankzij de variatie van grote en kleine bladeren. Kijken naar de natuur houdt onze versnipperde aandacht vast en brengt een gevoel van kalmte. Hoog tijd om de natuur in te gaan! Met onze tips kan je extra genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft:

 • Observeer: Als je iets wilt vastleggen móét je wel goed kijken. Daarbij is geduld is een schone zaak. Zoek een fijn plekje in de natuur, bepaal de compositie en schets, schilder of fotografeer er op los!
   

  Tips voor Bloemen fotografie

Bloemen fotografie

 • Get lost en verdwaal: Ga zonder voorbedacht plan de natuur in en laat je leiden door wat je ziet. Welke afslag wil jij het liefste nemen?
   
 • Stiltewandeling: Harde geluiden of constante drukte om je heen leiden tot stress. Rustige muziek helpt al, maar uit onderzoek blijkt dat stilte nog veel meer ontspanning oplevert. Door stilte te ervaren kalmeer je en laad je op. Pak iedere dag eens een stiltemoment van twee minuten.
   

  Wandelroutes in jouw omgeving

 • Op blote voeten: Tijd om echt te aarden! Voel hoe het gras kriebelt tussen je tenen en hoor de bladeren en takjes knisperen. Wist je dat er in Nederland en België tientallen blotevoetenpaden te vinden zijn?
   
 • Kijk en leer: Als je weet waar je moet kijken zie je zoveel meer! Ga bewust de natuur in met een IVN-zoekkaart en ontdek precies welke soorten planten en dieren op jouw pad komen.
   

Maak een natuurdagboek

Ben je een weekje in de natuur met je (klein)kinderen? Dan is het leuk om samen een natuurdagboek bij te houden! Komt er een eekhoorn langs in de tuin, vinden jullie een bijzondere bloem of zien jullie een grote zwerm vogels overvliegen? Omschrijf het in een mooi schriftje en maak er tekeningen bij. Zo maak je een blijvende natuurherinnering en oefen je observeren en omschrijven. 

Natuurdagboek

Ga op natuursafari

Maak een wandeling actief door er een natuurfotosafari van te maken. Bedenk samen met je (klein)kinderen wat je op de foto wil zetten. Fotografeer eens ónder een paddenstoel, ga op zoek naar allerlei tinten van een bepaalde kleur of zoek een ander opmerkelijk detail. Zo kijk je eens op een heel andere manier naar de natuur om je heen.

Zwerfafvaljacht

Ruim een stukje rivierbedding, strand of bos op. Veel mensen laten helaas afval achter in de natuur. Dat is niet alleen heel vervuilend, maar ook slecht voor de dieren die er rondlopen. Neem daarom een prikker en vuilniszak mee en raap het zwerfaval op. Wedden dat je veel complimenten van andere wandelaars krijgt?

Meer inspiratie? Of wil je graag met anderen op pad? Ontdek bij welke IVN activiteiten je op dit moment kunt aansluiten.