Ons aanbod

Buitenlesdag

Nationale Buitenlesdag taalDinsdag 2 april 2019 is de vierde editie van de Nationale Buitenlesdag! In 2018 deden 2400 scholen mee. Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Meld je aan en ontvang gratis de Buitenlesbundel, vol met uitgewerkte lessen en lesideeën. Je doet als school al mee aan de Nationale Buitenlesdag als je minimaal één les aan één klas buiten geeft. 

Slootjesdagen 

Slootjesdag 2018In het weekend van 14 t/m 16 juni 2019  gaan we weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen
Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. 
Op ruim 150 plekken in het land staan IVN natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten.

Modderdag

ModderDagTijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. 

Natuurkampen

IVN natuurkampenEerstehands natuurervaringen helpen leerlingen en studenten om de natuur levendiger, interessanter en tastbaarder te maken. Deze ervaringen bevorderen niet alleen natuurkennis, maar ook creativiteit, onafhankelijk denken, verbanden leggen en taalontwikkeling. Of het nu gaat om motorisch of cognitief functioneren: directe natuurervaringen hebben impact. Buiten zijn en zelf ervaringen op doen leidt tot een dieper leerproces waardoor kennis beter beklijft. Met een natuurkamp creëren we onvergetelijke natuurervaring waarbij leerlingen helemaal opgaan in de natuur. Dit draagt bij aan het welzijn en de vaardigheden van de leerlingen én aan duurzaam gedrag.

Binnenbos

BinnenbosEen Binnenbos is een groen leslokaal, een stukje natuur binnen op school. In het lokaal plaatsen we luchtzuiverende planten. Deze planten zorgen voor gezonde lucht en meer aandacht bij de leerlingen. Dat maakt het makkelijker om orde in de klas te houden. Bovendien zijn de leerlingen actief betrokken bij het aanleggen van het bos en doen zij zelf onderzoek naar het binnenklimaat in hun klas. 

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht is een lespOver Van Luchtkasteel tot Dassenburchtrogramma voor kinderen van groep 1 t/m 8 uit het basisonderwijs. Met binnen- en buitenlessen maken zij kennis met de bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden op landgoederen en buitenplaatsen dicht bij school. Het programma biedt mogelijkheden voor landgoederen, gemeenten, scholen, NME-centra en vrijwilligersorganisaties om samen te werken aan de openstelling en vermaatschappelijking van landgoederen.

Kind & Natuur Conferentie 

Kind & Natuur conferentieDe pedagogische waarde van natuur - wat is dat eigenlijk, hoe herken je het, en hoe kun je daar in je eigen praktijk handen en voeten aan geven? Deze vragen staan centraal tijdens de Kind & Natuur conferentie. We zoomen in op de groene speelleeromgeving en de mogelijkheden voor basisonderwijs en kinderopvang.

Kind & Natuur on Tour

Kind en Natuur on TourGa mee op reis met IVN en laat u inspireren door ontdektuinen, natuurBSO's, groene schoolpleinen en buitenklassen tijdens de Kind & Natuur on Tour. Tijdens een dagexcursie met collega’s en vakgenoten bezoekt u een aantal  uiteenlopende locaties onder leiding van een ervaren IVN-gids. Reis een dag lang met ons mee van station naar station. Onderweg krijgt u de kans om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.